Ingredienser (4 port)
500g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400ml krossade tomater
t.ex. med örter2 msk tomatpuré
1 buljongtärning
1 tsk basilika
10 lasagneplattor
100g riven ost
3 msk smör
3 msk vetemjöl
8 dl mjölk
500g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400ml krossade tomater
t.ex. med örter
2 msk tomatpuré
1 buljongtärning
1 tsk basilika
10 lasagneplattor
100g riven ost
3 msk smör
3 msk vetemjöl
8 dl mjölk
Sätt ugnen på 200°C. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken tills den är genomskinlig. Blanda i nötfärs och bryn under omrörning. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, buljongtärningar och basilika. Låt allt puttra under lock ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Smält smöret och vispa i mjölet. Häll i lite av mjölken och vispa till en slät konsistens. Tillsätt resten av mjölken under konstant vispning. Koka tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar.
Bred ut en del av ostsåsen i botten på en gratängform. Varva köttfärssåsen med lasagneplattor och sås i tre lager. Avsluta med det sista av såsen. Toppa med riven ost och gratinera i ca 30 minuter.
Servera gärna lasagnen med en tomatsallad och färsk basilika.