Helstekt oxfilé med potatisgratäng

Helstekt oxfilé med potatisgratäng

Helstekt oxfilé med potatisgratäng

Bjud på en klassisk nyårsrätt med oxfilé och potatisgratäng. Extra festligt blir det med bearnaisesås och ugnsbakade tomater!

Ingredienser (8 port)

  • 1,4 kg oxfilé

  • 2 kg potatisgratäng

  • 300g småtomater

  • 500g bearnaisesås

Så här gör du (ca 40 min)

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Salta och peppra filén. Bryn i smör så att filén får färg runt om. Lägg över i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i mitten. Köttet är färdigt när innertemperaturen är ca 55 grader. Ta då ut filén och låt vila ca 10 minuter innan du skär upp.

  2. Häll potatisgratängen i en ugnsfast form. Toppa gärna med riven ost. Ställ in i ugnen ca 20 minuter. Extra festligt blir det om du gör potatisgratängen i små portionsformar.

  3. Dela småtomaterna på hälften och lägg över i en ugnsfast form. Ringla över olja. Salta och peppra. Ställ in i ugnen ca 15 minuter.

    Servera oxfilén i skivor med potatisgratäng, varma småtomater och bearnaisesås. Toppa gärna med färsk timjan.