Saffranskolapaj med lingongrädde
Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar salt kolapaj.
INGREDIENSER
Pajskal:
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
Salt saffranskola:
300 g smör
1 g saffran
4 dl strösocker
1 dl ljus sirap
6 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
Topping & dekoration:
Frysta & tinade lingon (ca 100 g) alternativt lingonpulver + extra lingon att garnera med
2 dl vispgrädde
Citronmeliss
GÖR SÅ HÄR
1. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
2. Arbeta ihop smör, vetemjöl, florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.
3. Kavla ut degen på mjölat bord och klä pajformen med degen ända upp till kanterna i ett jämnt lager. Ställ pajformen i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg. Ta bort aluminiumfoliet efter halva tiden. Under tiden som pajskalet svalnar kan du koka kolan.
5. Salt saffranskola: Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om försiktigt då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet där du klickar i lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Kan du forma kolan till en mjuk boll så är kolan klar.
6. När kolan är klar: Häll kolasmeten i pajskalet, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall. Detta tar ca 2 timmar.
7. Tina lingonen. Vispa grädden till mjuka toppar och vänd sedan försiktigt ner lingonen.
8. Toppa pajen med lingongrädden, garnera med extra lingon och citronmeliss.