Camillas bakkasse

Camillas bakkasse

Camillas bakkasse

Fixa fikat till vinterns alla högtider med Camilla Hamids salta saffranskolapaj! Det frasiga pajskalet fylls med seg, len saffranskola och toppas med vispgrädde och lingon. Ljuvligt gott!

Saffranskolapaj med lingongrädde

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar salt kolapaj.
 
INGREDIENSER
Pajskal:
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
 
Salt saffranskola:
300 g smör
1 g saffran
4 dl strösocker
1 dl ljus sirap
6 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
 
Topping & dekoration:
Frysta & tinade lingon (ca 100 g) alternativt lingonpulver + extra lingon att garnera med 
2 dl vispgrädde 
Citronmeliss 
 
GÖR SÅ HÄR
1. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
2. Arbeta ihop smör, vetemjöl, florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.
3. Kavla ut degen på mjölat bord och klä pajformen med degen ända upp till kanterna i ett jämnt lager. Ställ pajformen i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg. Ta bort aluminiumfoliet efter halva tiden. Under tiden som pajskalet svalnar kan du koka kolan.
5. Salt saffranskola: Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om försiktigt då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet där du klickar i lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Kan du forma kolan till en mjuk boll så är kolan klar.
6. När kolan är klar: Häll kolasmeten i pajskalet, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall. Detta tar ca 2 timmar.
7. Tina lingonen. Vispa grädden till mjuka toppar och vänd sedan försiktigt ner lingonen.
8. Toppa pajen med lingongrädden, garnera med extra lingon och citronmeliss.