INGREDIENSER (6-8 bitar)
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
0,3 dl majsstärkelse
50 g mjukt smör
Rabarberkompott:
250 g rabarber
1 citron, saften
0,5 dl vatten
0,75 dl syltsocker
Dekoration:
5 dl vispgrädde
500 g rosa marsipan
250 g färska jordgubbar
250 g färska hallon
Mynta
GÖR SÅ HÄR
Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter. Ta ut och låt svalna lite grann innan du vänder den upp och ner på ett galler.
Vaniljkräm: Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg både stång, frön och mjölk i en kastrull. Låt koka upp. Ta bort från plattan. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand, gärna med en spiralvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. Plasta krämen tätt och låt svalna och stelna i rumstemperatur.
Rabarberkompott: Skär rabarbern i tunna skivor. Lägg dem i en kastrull tillsammans med citronsaft och vatten. Koka upp och låt koka under omrörning på hög värme tills det blir ett mos. Tillsätt syltsocker och låt koka under omrörning i ytterligare ca 3 minuter. Ta kastrullen från värmen och häll kompotten i en skål och ställ i kylskåpet.
Dela tårtbotten i tre lika tjocka skivor. Fyll med ett lager rabarberkompott och 1 lager vaniljkräm. Ställ i kylskåpet för att kallna medan du vispar upp grädden. Täck hela tårtan med vispad grädde och ställ tillbaka i kylskåpet.
Kavla ut en remsa av marsipanen som är lika bred som tårtan är hög. Fäst marsipanremsan runt hela tårtan. Täck toppen av tårtan som är utan marsipan med färska bär.
Servera direkt eller förvara i kylskåpet. Äh, nu tar vi helg!