Camillas julbak

Camillas julbak

Camillas julbak

Överraska på julens alla fikastunder med Camilla Hamids långpannebakade saffransbullar med smak av pepparkaka, toppade med len frosting och lingon. Ha den godaste julen på länge!

Sticky saffransbullar
med pepparkaksfyllning

INGREDIENSER

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
5 tsk pepparkakskrydda 

Vetedeg:
50 g rumstempererad jäst
500 g rumstempererad mjölk (5 dl)
1 g saffran
200 g mjukt, rumstempererat smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling 

Sockerlag:
2 dl vatten
1 dl strösocker

Frosting:
200 g färskost
150 g mjukt, rumstempererat smör
2 dl florsocker

Garnityr:
0,5 dl frysta lingon
1 kruka citronmeliss

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.

2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.

3. Ha sedan i saffran, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.

4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.

5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.

6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och rulla ihop till en tight rulle längs med rektangelns långsida.

7. Skär 2 cm tjocka skivor och lägg alla bullar i en långpanna täckt med bakplåtspapper med måtten 30×40 cm. Plasta in långpannan och låt bullarna jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.

8. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).

9. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter eller tills de fått fin färg.

10. Om mitten av bullarna sticker uppåt så kan du trycka tillbaka dem försiktigt med en stekspade eller liknande så fort de fått lite färg och sedan fortsätta grädda bullarna enligt tiden i receptet. Låter du de vara kvar så finns risk att endast topparna blir supergräddade och resten av bullen förblir ljus och tråkig.

11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Låt de bli ljumna medan du gör frostingen.

12. Vispa ihop alla ingredienserna till frostingen krämigt i en bunke med en elvisp. Klicka ut frostingen på bullarna och bre ut i ett jämnt lager. Låt gärna frostingen sippra ner i skårorna på bullarna. Garnera med tinade lingon och citronmeliss. Servera direkt eller förvara väl inplastade i kylskåpet.

Se mer på Camilla Hamids instagramkonto: @camillahamid