Saffranskladdkaka med vit choklad
och passionsfrukt
Receptet bakas i en rund form med diameter på 23 cm.
INGREDIENSER
Kladdkaka:
300 g vit choklad
225 g smör
2 paket saffran à 0,5 g
3 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 dl vetemjöl
4 ägg
Vit chokladkräm:
50 g vit choklad
0,5 dl vispgrädde 40 %
150 g färskost
3 passionsfrukter
GÖR SÅ HÄR
Kladdkakan
1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med bakplåtspapper.
2. Grovhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad.
3. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.Tillsätt saffranet och rör om tills det löst upp sig i smöret och du fått en fin, gul färg.
4. Blanda samman alla ingredienser, inklusive saffranssmöret och den vita chokladen, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
5. Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25–30 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten är vobblig.
6. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet i minst 4 timmar, helst över natten, innan du toppar med krämen.
Krämen
1. Hacka chokladen grovt. Värm grädden i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills den smält. Vispa ner färskosten.
2. Bred krämen över tårtan. Ställ kallt minst 1 timme.
3. Halvera passionsfrukterna. Pressa saft och kärnor över kakan.