Frakt av frukt och grönt

Det är viktigt att våra varor transporteras på ett sätt som ger så liten klimatpåverkan som möjligt. I första hand använder vi oss därför av tåg, båt eller lastbil.

En liten bråkdel av våra varor behöver transporteras med flyg, vilket innebär högre koldioxidutsläpp, även om våra inköpare gör vad de kan för att hitta andra alternativ. 

Att färsk frukt och grönsaker flygtransporteras kan bero på att det råder tillfällig brist på varan i Europa eller att efterfrågan är exceptionellt hög, till exempel under en viss högtid. En annan anledning kan vara kort hållbarhet och/eller att varorna är för ömtåliga att klara av en långväga frakt med annat transportmedel.

Information om var frukterna och grönsakerna kommer från ges på förpackningarna, prisskyltarna eller hyllkantsetiketterna i våra butiker.

Frukt och grönsaker som flygtransporteras:

Färsk grön sparris fraktas med lastbil eller båt när de kommer från Europa under säsongen runt mars till och med juli. Övrig tid sker transporten med flyg från Sydamerika.

Citrongräs och färsk gurkmeja flygs alltid in. 

Färsk haricoverts köps in från södra Afrika och Sydamerika och transporten sker med flyg.

Färska fikon köps oftast in från Turkiet. Under augusti och september fraktas de med lastbil genom Europa. Övriga månader flygtransporteras de färska fikonen från andra delar av världen.

Färska sockerärtor, brytbönor och sugarsnaps köps under sommaren i första hand från Sverige och övriga Europa och transporteras då med båt och/eller lastbil. Kommer de däremot från södra Afrika eller Sydamerika sker transporten med flyg.

Papaya och carambola (stjärnfrukt) finns som regel bara i våra butiker under en begränsad period under året och flygtransporteras oftast. 

Färska björnbär flygtransporteras som regel från november till och med mars när de köps in från länder utanför Europa.

Färska blåbär, hallon, jordgubbar, bigarråer, druvor, passionsfrukt, physalis och avokado fraktas nästan alltid med lastbil eller båt. Om det uppstår brist förekommer det att enskilda partier flygs in, i genomsnitt dock endast en eller två veckor per år.