INGREDIENSER (4 personer, ca 40 min)
2 paket svensk ryggbiff
Neutral olja
Salt
Nymalen peppar
Tomatsallad:
2 paket körsbärstomater
½ rödlök
3 msk rödvinsvinäger
3 msk olivolja
1/2 kruka persilja
Flingsalt
Nymalen peppar
Bearnaisesås:
400 g smör
2 msk rödvinsvinäger
2 msk vatten
3 äggulor
1 dl fint hackad persilja
½ dl fint hackad dragon
Salt
Klyftpotatis:
800 g svensk potatis
2 msk olivolja
1 msk timjan
1 tsk salt
1 tsk malen svartpeppar
2 vitlöksklyftor
GÖR SÅ HÄR
Börja med att tända grillen och under tiden du väntar på en bra glödbädd så finns det gott om tid att förbereda salladen och såsen.
Tomatsallad: Dela samtliga tomater och lägg dem i en skål. Finhacka rödlöken samt persiljan och ha i detta tillsammans med tomaterna. Häll på oljan, rödvinsvinägern samt smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen tills servering.
Bearnaisesås: Smält smöret. Lägg äggulorna i en kastrull och tillsätt 1 msk av vinägern. Ställ kastrullen på spisen som håller en låg värme och vispa hela tiden tills äggen och vinägern bildar en krämig konsistens.
Tillsätt smöret droppvis i början, ju mer smör som binder in desto snabbare kan du också ha i smöret. Vispa in så mycket smör du kan och tills du fått önskad konsistens. Om såsen blir för tjock kan du späda med lite vatten.
Smaka av med mer vinäger, rikligt med finhackad persilja och dragon samt salt.
Klyftpotatis: Nu när det snart är dags att grilla så passar det perfekt att skjuta in potatisen i ugnen. Dela potatisen i klyftor och lägg dem på en ugnsfast form, gärna med skalsidan nedåt. Ringla över olivolja och krydda med timjankvistar, salt, peppar samt två skalade och krossade vitlöksklyftor. Ställ dem i mitten av ugnen som ska hålla en temperatur på 225 grader tills potatisen är mjuk rakt igenom och fått en fin färg.
Kött: Torka av köttet så att det är torrt. Olja in samt salta kanterna runt om. Grilla på direktvärme till en innertemperatur på 48 grader. Och skulle du inte ha en termometer så räkna med ca 2 minuter per sida så uppnår du medium. Låt köttet vila i 5 minuter innan det är dags att äta.
Servera och njut av Gabriels absoluta favoriträtt när det kommer till grilla!