Svamp- och halloumitoast

INGREDIENSER

1 st röd lök
300 g champinjoner
1 st vitlöksklyfta
Ett knippe färsk basilika
1 st paket halloumi
2 st skivor surdegsbröd
2 tsk salt
3 tsk svartpeppar
Olivolja för stekning
3 msk balsamvinäger
15 st körsbärstomater
200 g riven parmesan

GÖR SÅ HÄR

Rensa champinjoner. Skär upp röd lök och vitlök. Stek upp röd lök, vitlök och färsk basilika i olivolja.

Skär upp halloumi i små bitar och stek upp i en separat panna eller för sig när löken är klar. Tillsätt champinjoner med löken och låt det få ordentligt med färg. Tillsätt körsbärstomater och balsamvinäger.

Låt det puttra på tills allting har fått ordentligt med färg. Krydda med salt och peppar.

Skär upp surdegsbröd och rosta. Lägg sedan upp halloumiröran på din toast och toppa med riven parmesan och lite färsk basilika. Servera & njut!

Se mer på Foodgeekzs instagramkonto: @foodgeekz.se

Vegopasta med egengjord pesto

INGREDIENSER

1 paket tagliatelle
500 g champinjoner
1/2 burk soltorkade tomater
En näve grönkål
1 st vitlök
1 st schalottenlök
3 msk crème fraîche
Olivolja för stekning
2 tsk salt
3 tsk peppar
1 krm vitpeppar
1 st citron

Till pesto:
En halv kruka färsk basilika
En näve pinjenötter
200 g riven parmesan
3 msk olivolja
Salt
Peppar

GÖR SÅ HÄR

Sätt på vatten till pastan. Skär upp champinjoner, vitlök och schalottenlök. När vattnet börjat koka häll i pastan.

Stek champinjoner, vitlök och schalottenlök i olivolja. När det fått ordentligt med färg tillsätt en näve färsk grönkål. 

När pastan kokar, se till att spara 1 dl pastavatten. Pastan ska inte koka klart, häll av pastan ca 2 minuter innan den är klar enligt förpackningsbeskrivningen. Lägg pastan i stekpannan med grönsakerna, tillsätt 1/2 burk soltorkade tomater och crème fraîche. Rör om ordentligt och låt sedan det stå och puttra några minuter medan du gör i ordning peston.

Mixa alla ingredienser i peston tillsammans med en stavmixer. När peston är klar klickar du ner 2-3 msk i pastan och rör om, även gott att toppa med. När pastan är klar är det bara till att servera. Toppa gärna med pesto, svart peppar och lite färskpressad citron!

Se mer på Foodgeekzs instagramkonto: @foodgeekz.se

Smulpaj med svenska äpplen

INGREDIENSER

4 st svenska äpplen
3 dl havregryn
2 dl mandelmjöl
10 st urkärnade dadlar
3 msk kokosolja
3 msk agavesirap 
3 tsk kanel
3 tsk kardemumma
1 msk smör
3 dl grädde
1 tsk vaniljpulver

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 220 grader. Skölj och skala (valfritt) dina äpplen. Skär i tunna skivor.

Smörj en pajform med smör. Lägg i dina äpplen i pajformen toppa med 1 tsk kanel och 1 tsk kardemumma.

Mixa sedan havregryn, mandelmjöl, dadlar, kokosolja, agave, kanel och kardemumma i en matberedare tills du har fått en smulig deg. Smula därefter över degen på äpplena.

Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter tills pajen fått gyllene brun färg. Servera med vispad grädde som du spetsat med 1 tsk vaniljpulver. Mums!

Se mer på Foodgeekzs instagramkonto: @foodgeekz.se