INGREDIENSER (För 4 personer)

700 g flankstek
3 msk smör till stekning
2 msk rapsolja till stekning
Två vitlöksklyftor
En kruka rosmarin

600 g amandinepotatis
500 g babyplommontomat
3 msk olivolja
1 bananschalottenlök
1 msk Sweet Baby Ray-BBQ 
1 msk majonnäs
1 halv citron
2 tsk flytande honung
1 tsk dijonsenap
En halv tesked smoked paprikapulver
En halv tesked lökpulver
En kruka dill
Salt
Svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 220 grader. Skär potatisen och tomaten på hälften och lägg i en ugnsfast form. Salta och peppra och rör runt med olivoljan. Låt sen gå i ugnen i ca 50 min. Eller till potatisen och tomaten fått fin färg. Rör runt bland potatisen och tomaten ca halvvägs så de får en fin och jämn färg.

Ta fram köttet och lägg det på en tallrik. Det ska bli rumstempererat innan stekning. Viktigt. 

Nu dags för såsen som ska binda tomaten och potatisen. Ta fram en stor bunke. Blanda alla ingredienser utom schalottenlöken och rör runt. Spara hälften av dillen till garnering.

Finhacka schalottenlöken så fint du kan. Lägg den sen i en skål med kallt vatten och låt den vattna av lite. Detta för att ta bort den yttersta hårda beskan i rå lök. Vid servering ska man sen sila av vattnet och toppa potatis- och tomatsalladen med löken och dillvippor. 

När det återstår ca 15-20 min av potatisen och tomatens tillagningstid i ugnen är det dags att steka köttet. Ta fram en gjutjärnspanna. Salta och peppra din hela bit flankstek på båda sidor. 

Sätt pannan på spisen och kör på högsta värme. Lägg i rapsolja och låt pannan bli varm. Lägg sen i köttet och bryn hårt på ena sidan i 3-4 minuter. Rör inte köttet under tiden. Vänd sen på köttet med en pincett och stek i 2 min på andra sidan. När det är gjort: i med allt smör, två vitlöksklyftor som man lätt krossat med kniven och även rosmarin. Ös sen köttet med en matsked i ytterligare några minuter till köttet känns färdigt. Flankstek gör sig bäst på en mediumstekgrad. 

Ta av och lägg sen köttet på en tallrik och slå över steksmöret. Låt vila i 10 min. 

Ta ut potatisen och tomaterna från ugnen, vänd ner det i bunken med såsen och blanda runt så all potatis och tomat dressas. Lägg upp i fin skål och toppa med den finhackade schalottenlöken och några dillvippor.

Tranchera köttet i tunna skivor. Ca en halv centimeter tjocka. Salta med flingsalt på snittytan. 

NJUT! 

Se mer på Nichlas Niemis instagramkonto: @nichlasniemi