INGREDIENSER (4 portioner)

400 g finare pasta
400 g frysta kammusslor
100 g smör
400 g fina små tomater, hackade
2 ekologiska citroner
3 vitlöksklyftor, fint skivade
1 rejäl nypa chiliflakes
3 msk finhackad bladpersilja
salt och nymalen svartpeppar 

Till servering
God olivolja

GÖR SÅ HÄR

Tina kammusslorna. Ställ åt sidan. 

Smält smöret i en stekpanna. Dela en av citronerna och lägg i stekpannan med snittytan nedåt. Stek tills smöret börjar brynas och dofta nötigt. Lägg undan 2 msk av det smälta smöret till senare. 

Lägg ner vitlöken i det resterande bubblande smöret. Dra ner värmen och låt vitlöken sakta mjukna och smälta in i smöret. Vänd ner chili efter smak och låt sakta steka så att allt blir väldoftande. Riv i zesten av den andra citronen. 

Koka pastan tills den nästan är färdig, kanske någon minut innan den är al dente, och spara lite pastavatten innan du häller av den. Vänd ner pastan i smöret och rör ordentligt. Häll på hälften av pastavattnet och fortsätt röra så att smöret och det stärkelserika vattnet blandas och bildar en silkig sås. Låt puttra en liten stund så att pastan kokar klart och späd eventuellt med mer vatten om det börjar kännas torrt. 

Torka kammusslorna på ytan med papper och stek sedan i de 2 matskedarna smör du la undan tidigare i en het stekpanna. För bästa resultat, stek till en innertemperatur på 50°C eller ca 1 minut på varje sida.

Vänd ner hackade tomater och persiljan i pastasåsen. Smaka av med salt och generöst med nymalen svartpeppar. Lägg upp på ett stort fat och toppa med pilgrimsmusslorna. Ringla över lite god olivolja och låt gästerna själva pressa över saft från den karamelliserade citronen. 

Äh, nu tar vi helg!

Se mer på Sofia Woods instagramkonto: @sofia_wood