Gustavs julkasse

Gustavs julkasse

Gustavs julkasse

Gustav Johansson, som driver kontot Jävligt Gott, har satt ihop en riktigt god julkasse med massor av godsaker till det veganska julbordet. Här kan du enkelt fixa hem den gröna helgmaten till vardagspriser.

Janssons frestelse

INGREDIENSER
Gratängen
2 stora gula lökar
1,3 kg fast potatis
1 dl ströbröd
Rapsolja till stekning 

Stanning
5 dl havregrädde
0,5 dl majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk salt
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk oregano
1 tsk nymalen svartpeppar
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk kanel
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen muskotnöt
1 krm malen kryddnejlika
1 krm malen kardemumma 

INSTRUKTIONER
Skiva löken och stek den mjuk i rapsolja eller vegosmör.
Skär potatisen i tunna stavar. Behåll skalet på.
Vispa ihop havregrädde majsstärkelse, vitvinsvinäger och alla kryddor.
Lägg en tredjedel av potatisen i botten av en gratängform på 30x40 cm. Fördela ut hälften av löken. Lägg på ett lager potatis och upprepa. Avsluta med ett lager potatis överst. Slå grädden över gratängen och strö över ströbröd.
Grädda i 225°C i 1 timme. Täck gratängen med folie om den börjar bli bränd mot slutet.
Låt svalna något innan servering.

Långkål

INGREDIENSER
500 g färsk grönkål
1 liter vatten
1,5 msk grönsaksfond
1 1/2 msk växtbaserat smör
3 dl havregrädde
ev socker 

INSTRUKTIONER
Skölj kålen och repa bladen från de grova stjälkarna. Skär kålen i grova bitar.
Koka kålen mjuk i buljong, ca 20 min.
Ta upp kålen ur kastrullen, men spara buljongen i kastrullen på spisen. 
Smält matfettet i en stekpanna och lägg i kålen. Fräs den under omrörning tillsammans med lite buljong. Fräs i ca 15 minuter och tillsätt hela tiden lite mer buljong så kålen bräseras tills den blir riktigt mjuk.
Späd med grädden och smaksätt med salt, peppar och eventuellt lite socker. Låt långkålen sjuda ca 5 min så grädden kokar ner och allt blir till en krämig stuvning.

 

Rödbetssallad

INGREDIENSER
200 g skivade inlagda rödbetor
1 stort äpple
1,5 dl havrefraiche
1,5 dl vegansk majonnäs
1 liten rödlök
1 msk dijonsenap
salt och svartpeppar

INSTRUKTIONER
Finhacka lök, äpple och rödbetor i ca 5mm stora kuber.
Blanda med alla övriga ingredienser, smaka av och låt stå i kylen i 30 min innan servering.