Janssons frestelse
INGREDIENSER
Gratängen
2 stora gula lökar
1,3 kg fast potatis
1 dl ströbröd
Rapsolja till stekning
Stanning
5 dl havregrädde
0,5 dl majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk salt
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk oregano
1 tsk nymalen svartpeppar
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk kanel
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen muskotnöt
1 krm malen kryddnejlika
1 krm malen kardemumma
INSTRUKTIONER
Skiva löken och stek den mjuk i rapsolja eller vegosmör.
Skär potatisen i tunna stavar. Behåll skalet på.
Vispa ihop havregrädde majsstärkelse, vitvinsvinäger och alla kryddor.
Lägg en tredjedel av potatisen i botten av en gratängform på 30x40 cm. Fördela ut hälften av löken. Lägg på ett lager potatis och upprepa. Avsluta med ett lager potatis överst. Slå grädden över gratängen och strö över ströbröd.
Grädda i 225°C i 1 timme. Täck gratängen med folie om den börjar bli bränd mot slutet.
Låt svalna något innan servering.