Laxtartar med regnbågsrom, ponzu och sesam
INGREDIENSER
6-8 rädisor, tunt hyvlade, gärna med mandolin
4 rispapper
2,5 msk japansk soja
2 tsk strösocker
0,5 liten citron, pressad saft
360 g sushi grade lax (tex Fröyalax)
1 tsk sesamolja
1 knippe gräslök, finhackad
0,5-1 röd chili, finhackad
1 msk rostade sesamfrön + mer till garnering
50 g regnbågsrom
1 pkt smörgåskrasse
Nymalen svartpeppar och ev salt
Neutral olja att fritera i
GÖR SÅ HÄR
Hyvla rädisorna så tunt du kan, helst med mandolin. Lägg i isvatten, gärna över natten så böjer de sig vackert som blomblad.
Bryt rispapper i 4 delar och fritera tills de fluffat upp sig. Lägg på dubbelt hushållspapper att svalna och salta lätt.
Blanda soja, socker och citron till en enkel ponzu. Hacka laxen grovt och häll över ponzun, på med sesamolja, gräslök, chili samt sesamfrön och rör om. Smaka av med svartpeppar och eventuellt salt.
Lägg upp tartaren på 4 tallrikar, klicka på rommen, strö på några skivor rädisor och klipp över krasse. Servera med friterade rispapper att lägga tartaren i.