Jennies nyårskasse

Jennies nyårskasse

Jennies nyår

Kocken Jennie Walldén har satt ihop en lyxig nyårskasse fullproppad med godsaker för en härlig trerätters till firandet. Klicka hem kassen och njut av massor av helgmat till vardagspriser.

Laxtartar med regnbågsrom, ponzu och sesam 

INGREDIENSER
6-8 rädisor, tunt hyvlade, gärna med mandolin 
4 rispapper
2,5 msk japansk soja
2 tsk strösocker
0,5 liten citron, pressad saft 
360 g sushi grade lax (tex Fröyalax) 
1 tsk sesamolja 
1 knippe gräslök, finhackad 
0,5-1 röd chili, finhackad 
1 msk rostade sesamfrön + mer till garnering 
50 g regnbågsrom
1 pkt smörgåskrasse
Nymalen svartpeppar och ev salt
Neutral olja att fritera i

GÖR SÅ HÄR
Hyvla rädisorna så tunt du kan, helst med mandolin. Lägg i isvatten, gärna över natten så böjer de sig vackert som blomblad.
Bryt rispapper i 4 delar och fritera tills de fluffat upp sig. Lägg på dubbelt hushållspapper att svalna och salta lätt.
Blanda soja, socker och citron till en enkel ponzu. Hacka laxen grovt och häll över ponzun, på med sesamolja, gräslök, chili samt sesamfrön och rör om. Smaka av med svartpeppar och eventuellt salt. 
Lägg upp tartaren på 4 tallrikar, klicka på rommen, strö på några skivor rädisor och klipp över krasse. Servera med friterade rispapper att lägga tartaren i.

Oxfilé med gochujangsmörsås och krossad sesampotatis

INGREDIENSER
4 skivor hängmörad oxfilé av mittbiten 

Sesampotatis:
900 g små potatis, tex delikatesspotatis
100 g smör
1 dl sesamfrön
2 vitlöksklyftor, rivna 
2 msk japansk soja
1 dl riven parmesan 

Gochujangsmörsås:
1 stort ägg
2 msk sesamolja
1 msk japansk soja 
2 msk risvinäger
1 klyfta vitlök, riven
1-1,5 msk gochujang
350 g smör, smält

Sallad:
2 nävar machésallad 
1 persimon, tunt hyvlad 
5 cm rättika, tunt hyvlad 
2 msk japansk soja 
1 msk neutral rapsolja
1 msk risvinäger
1 tsk strösocker  

Neutral rapsolja och 50 g smör att steka i 
Salt och peppar 

GÖR SÅ HÄR

Sesampotatis:
Koka potatisen precis mjuk ca i 10 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av en stund på spisen.
Lägg dem på en plåt och krossa med ett glas eller liten kastrull.
Sätt ugnen på 225 grader.
Bryn smöret i en kastrull under omrörning tills det får en gyllene färg och det doftar kola.
Mortla sesamfrön lätt och lägg dem i det brynta smöret. Dra av från värmen och häll i 2 msk japansk soja och lägg i riven vitlök.
Rör om och ringla sesamsmöret över den krossade potatisen. Strö på parmesan. Rosta i ugnen i 15 minuter tills potatisen är gyllene och krispig. 

Gochujangsmörsås :
Lägg det hela ägget med sesamolja, soja, risvinäger, riven vitlök och gochujang i en cylinderformad bunke. Häll på det avsvalnade smöret, men häll inte i bottensatsen.
Ställ en handmixer i botten på bunken och kör på max från botten och uppåt och sen försiktigt upp och ner tills det har blivit en fluffig dressing. Smaka av med ev mer soja och gochujang.  

Kött:
Salta och peppra oxfilén på båda sidor. Hetta upp en stekpanna på hög värme, stek köttet till fin färg på båda sidor. Lägg i smöret i pannan och ös köttet med smöret under stekningen. Stek tills innertemperaturen är 50 grader. Låt köttet vila i 5 minuter. 

Blanda soja, olja, risvinäger och socker till en enkel sojavinägrette. Slå över salladen. 
Servera köttet med sesampotatis, gochujangsmörsås och sallad.

Salt karamellglass med stekt äpple och pekannöts- och kakcrunch 

INGREDIENSER
5 dl vispgrädde
2 burkar dulce de leche à 250 g
2 nypor flingsalt
50 g pekannötter 
10 smördegskex (tex Brago)
2 fasta äpplen (tex Pink Lady)
0,5 citron
50 g + 25 g smör 
1 + 1 msk farinsocker 
Citronmeliss att garnera med 

GÖR SÅ HÄR 
Vispa grädden tills det bildas toppar. Blanda dulce de leche med 0,5 dl av den vispade grädden för en mjukare konsistens. Blanda sedan med resterande grädde och två nypor flingsalt till en jämn glassmet. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten. Ställ i frysen i minst 8 timmar. 
Grovhacka pekannötter och smula kakorna. Stek i 50 g smör och strö på 1 msk farinsocker på slutet. Låt svalna. 
Tärna äpplena. Stek i 25 g smör, strö på 1 msk farinsocker, pressa på citron och låt karamelliseras. Låt svalna något. 
Strö lite av pekannöts- och kakcrunchet i botten på fyra tallrikar (så smälter inte glassen så snabbt). Lägg på den salta karamellglassen, stekt äpple och resterande pekannöts-och kakcrunch samt toppa med citronmeliss. (OBS! Glassen räcker till 8 portioner, perfekt till nyårsdagen!)