Leifs julkasse

Leifs julkasse

Leifs julkasse

Med Leif Mannerströms köttbullar och Janssons fixar du de klassiska smakerna på julbordet. Klicka hem allt till Leifs julkasse och njut av en massa god helgmat till vardagspriser!

Lillians julköttbullar

INGREDIENSER
500 gram nötfärs
500 gram blandfärs
1,25 dl gräddmjölk (hälften mjölk och hälften grädde)
1,25 dl ströbröd
1 ägg
1/2 dl vatten
2 medelstora kokta potatisar
2 små gula lökar
1 msk farinsocker
4 msk ansjovisspad
3 msk koncentrerad kalvfond
2 msk soja
Salt och nymalen vitpeppar
Smör till stekning

GÖR SÅ HÄR
Pressa den kokta potatisen genom en potatispress. 
Skala och finhacka löken, riv den sista halvan på rivjärn. 
Bryn hälften av löken i smör i en stekpanna så att den blir genomskinlig och får lite färg.
Blanda färsen med alla ingredienserna till köttbullarna. Salta och peppra.
Stek en liten provbulle för att smaka av sältan.
Forma runda fina köttbullar.
Stek dem i omgångar i smör i en stekpanna i ca 4–6 minuter, tills de har fått fin färg.

Janssons frestelse

INGREDIENSER
2 burkar ansjovis med spad 
1 kg fast potatis 
0,5 liter vispgrädde 
2 gula lökar 
1 matsked orökt kaviar 
1 matsked tomatpuré 
100 gram smör
0,5 dl ströbröd 
Salt
Vitpeppar 

GÖR SÅ HÄR
Skala potatisen och lägg den i kallt vatten så att den inte mörknar.
Sätt ugnen på 150-160°.
Smörj en ugnsform eller en fin gjutjärnspanna med lite av smöret.
Skala och skiva löken. Bryn den lätt i smör.
Vispa ihop grädde och kaviar.
Strimla potatisen för hand eller i en matberedare.
Varva potatis, lök och ansjovis i formen. Salta och peppra lätt mellan varven.
Häll över kaviargrädden och strö över ströbröd.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45–60 minuter, tills grädden har kokat ihop och potatisen är mjuk. Avsluta med övervärme för att få lite färg.
OBS! Det är viktigt att potatisen inte sköljs efter att den har strimlats, eftersom stärkelsen i potatisen binder grädden.