Ansvarsfullt sortiment

Vi vill att det ska vara enkelt för dig att tänka på miljön när du handlar. Därför fyller vi butikshyllorna med massor av ekologiska och miljömärkta alternativ. Och vissa produkter som är riktigt oschyssta mot miljön väljer vi bort helt, till exempel rödlistad fisk.    

 

Tusentals röda priser men inte en enda rödlistad fisk
Vi värnar om ett långsiktigt och hållbart fiske. Därför har vi en fiskpolicy som ställer krav utöver lagkraven och som tar hänsyn till fiskemetoder, spårbarhet, odlingsmetoder och beståndens hållbarhet. Som ett exempel väljer vi att inte sälja fisk eller skaldjur som är rödlistad enligt Världsnaturfondens fiskguide. Fler exempel på hur vi tänker kring vår fiskpolicy är: 

 

  • Inköp av fisk eller skaldjur som fiskas med miljöstörande metoder, till exempel skadliga trålningsmetoder, ska undvikas.

  • Inköp av fisk som fiskats med metoder som hotar småskaligt traditionellt fiske ska undvikas.

  • Fisk och skaldjur som odlas med miljöstörande metoder ska inte säljas, till exempel jätteräkor (scampi) som hotar mangroveträsk.

  • All fisk ska kunna spåras till bestånd, fiskezon/odling och fisketidpunkt.

  • Vi ska erbjuda våra kunder ett bra sortiment av KRAV- och MSC-märkta fisk och skaldjur.

Hos oss är eko vardagsmat
Att kunna välja ekologiskt i matbutiken är inte en självklarhet. Men vi försöker att göra det så enkelt det bara går. Hos oss hittar du ett stort ekologiskt sortiment till priser som rimmar med vår affärsidé. De senaste åren har vi lanserat över hundra nya ekovaror och vi fortsätter hela tiden att utmana synen på vad ekologisk mat ska kosta. Bland annat genom vårt varumärke Garant Eko som utmanar välkända märkesvaror med hög kvalitet till ett riktigt schysst pris. För att göra det extra enkelt att hitta fram till våra ekologiska alternativ är de alltid tydligt skyltade med en grön etikett på hyllkanten. 

Gott om miljömärkta alternativ
Självklart gör vi allt vi kan för att erbjuda prisvärda och miljövänliga alternativ i hela vårt sortiment, även när det gäller till exempel städ- och hygienprodukter. I vissa hyllor har vi valt att satsa helt och hållet på ett miljömärkt sortiment. Det gäller till exempel maskindiskmedel, tvättmedel och hushållspapper. 

Vill du göra ett extra schysst val rekommenderar vi vårt varumärke Garant Såklart som består av tvätt-, städ- och kroppvårdsprodukter som tar ansvar för och hänsyn till en hållbar värld med bättre miljö och klimat. Alla Garant Såklart-varor är klimatsäkrade, vilket innebär att produktion, förpackning och transporter har gjorts så miljövänliga som möjligt. Varorna är framtagna utan skadliga tillsatser och parfymer. De är godkända av Astma- och allergiförbundet och är dessutom märkta med Svanen.

När det gäller leksaker är vi särskilt noga med att alltid erbjuda miljövänliga alternativ, som till exempel Svanen-märkta leksaker. Dessutom jobbar vi för att fasa ut produkter som innehåller av PVC eller Bisfenol helt och hållet. 

Minskad förbrukning av plastkassar
Inom handeln vill vi, tillsammans med dig som konsument jobba för att minska förbrukningen av plastbärkassar. På Willys hjälper vi till på traven genom att erbjuda flergångskassar och papperskassar som alternativ till den vanliga plastkassen. Dessutom är våra plastkassar tillverkade av 80% returplast. 

Frakt av frukter och grönsaker
Vi köper i första hand in frukt och grönt till våra butiker som fraktats med tåg, båt eller lastbil. Ibland måste vi dock välja flyg som fraktalternativ, exempelvis när det råder brist på en vara i Europa och varan är för ömtålig för att klara en långväga frakt med annat transportmedel. Här kan du läsa mer om vår flygfraktade frukt och grönt.

Uppförandekod och sociala revisioner 
Willys är en del av Axfood-koncernen och alla företag som levererar varor eller tjänster till Willys butiker ska följa kraven i Axfoods uppförandekod. Uppförandekoden bygger på internationellt erkända konventioner för mänskliga rättigheter och arbetstagares rättigheter, samt internationella miljöförordningar. För att säkerställa att våra leverantörer uppfyller kraven i Axfoods uppförandekod genomförs det varje år flera sociala revisioner, såväl i Sverige som utomlands. Tillsammans med lokala revisorer besöks produktionsanläggningar hos utvalda leverantörer regelbundet. Besök gärna Axfood för mer information om uppförandekod och revisioner.