Ett ansvarsfullt sortiment

Vi har under de senaste åren satsat stort på att utöka vårt sortiment med ekologiskt, miljömärkt och vegetariskt – till riktigt bra priser förstås.

Hos oss är eko vardagsmat
Att kunna välja ekologiskt i matbutiken är inte en självklarhet. Men vi försöker att göra det så enkelt det bara går. Hos oss hittar du ett stort ekologiskt sortiment till priser som rimmar med vår affärsidé. De senaste åren har vi lanserat hundratals nya ekovaror och vi fortsätter hela tiden att utmana synen på vad ekologisk mat ska kosta. Bland annat genom vårt varumärke Garant som utmanar välkända märkesvaror med hög kvalitet till ett riktigt bra pris. För att göra det extra enkelt att hitta fram till våra ekologiska alternativ är de alltid tydligt skyltade med en grön etikett på hyllkanten. Mer än 1000 av våra varor är ekologiskt producerade och märkta med antingen KRAV eller EU-ekologiskt. KRAV har hårdare regler för djuromsorg än EU-ekologiskt och därför är allt färskt ekologiskt kött vi säljer KRAV-märkt.

Gott om svenskt till schyssta priser
På Willys finns det alltid gott om bra mat från svenska gårdar. Drygt 80 procent av artiklarna i vår köttavdelning och majoriteten av varorna i vår mejeriavdelning är av svenskt ursprung. När det gäller vårt eget varumärke Garant kommer allt kött från Sverige. Genom att erbjuda varor från svenskt lantbruk främjar vi den svenska livsmedelsproduktionen, gynnar svenska bönder, värnar om god djuromsorg och behåller fler arbetstillfällen och öppna landskap. Vi vill medverka till en hållbar livsmedelsproduktion i Sverige och vill erbjuda priser som är vettiga både för våra kunder och för bonden. För att göra det enklare för våra kunder att hitta de svenska varorna i våra hyllor finns den blågula Från Sverigemärkningen tydligt utsatt.

Gott om miljömärkt fisk
Det ska vara lätt att välja rätt. Därför hittar du gott om miljömärkt fisk i vårt sortiment. Eftersom vi värnar om ett långsiktigt, hållbart fiske ställer vi höga krav på varorna vi säljer och väljer bort vissa produkter som är riktigt oschyssta mot miljön. Exempel på hur vi tänker kring vår fiskpolicy: 

  • Vi ska erbjuda våra kunder ett bra sortiment av fisk och skaldjur märkta med MSC, ASC, KRAV eller IP-sigill.
  • Inköp av fisk eller skaldjur som fiskas med miljöstörande metoder, till exempel skadliga trålningsmetoder, ska undvikas.
  • Inköp av fisk som fiskats med metoder som hotar småskaligt traditionellt fiske ska undvikas.
  • Fisk och skaldjur som odlas med miljöstörande metoder ska inte säljas, till exempel jätteräkor (scampi) som hotar mangroveträsk.
  • All fisk ska kunna spåras till bestånd, fiskezon/odling och fisketidpunkt.
  • Ambitionen är att senast år 2025 ska vi endast sälja miljömärkta fisk- och skaldjursprodukter, alternativt grönlistade enligt WWF:s fiskeguide.
hallbarhet_ekoforalla_600x400.jpg

Eko för alla.

Vår satsning på ekovaror till bra priser är en viktig del i att ge fler möjlighet att äta bra mat. Idag har vi mer än 1000 ekovaror i sortimentet.

hallbarhet_100procent_600x400.jpg

100%

På vissa hyllor är samtliga varor miljömärkta. Det gäller till exempel maskindiskmedel, tvättmedel och toalett- och hushållspapper.

hallbarhet_enavfem_600x400.jpg

En av fem.

Var femte vara i vårt sortiment har någon typ av hållbarhetscertifiering, till exempel KRAV, Svanen, Fairtrade eller MSC.

Gott om miljömärkta, certifierade alternativ
Vi gör allt vi kan för att erbjuda prisvärda och miljömärkta alternativ i hela vårt sortiment. I vissa hyllor har vi valt att satsa helt och hållet på ett miljömärkt sortiment. Till exempel har vi helt valt bort att sälja toalett- och hushållspapper som inte är miljömärkta. Det samma gäller till exempel maskindiskmedel och tvättmedel – är det inte miljömärkt så säljer vi det inte.

Vill du göra ett extra schysst val rekommenderar vi vårt varumärke Garant Såklart som består av tvätt-, städ- och kroppvårdsprodukter. Alla Garant Såklart-varor är klimatsäkrade, vilket innebär att produktion, förpackning och transporter har gjorts med så liten miljö- och klimatpåverkan som möjligt. Varorna är framtagna utan skadliga tillsatser och parfymer. De är godkända av Astma- och allergiförbundet och är dessutom märkta med Svanen.

När det gäller leksaker är vi särskilt noga med att alltid erbjuda miljömärkta alternativ, som till exempel Svanen-märkta leksaker. Dessutom jobbar vi för att fasa ut produkter som innehåller PVC eller Bisfenol helt och hållet. 

Vi har minskat användningen av palmolja i våra egna märkesvaror kraftigt och den palmolja som fortfarande används är certifierad exempelvis med RSPO. Det innebär att odlingen sker på ett mer hållbart sätt gällande miljöhänsyn och sociala villkor.

Frakt av frukter och grönsaker
Vi köper i första hand in frukt och grönt till våra butiker som fraktats med tåg, båt eller lastbil. Ibland måste vi dock välja flyg som fraktalternativ, exempelvis när det råder brist på en vara i Europa och varan är för ömtålig för att klara en långväga frakt med annat transportmedel. Här kan du läsa mer om vår flygfraktade frukt och grönt.

Ansvarsfulla leverantörer
Willys är en del av Axfood-koncernen och alla företag som levererar varor eller tjänster till Willys butiker ska följa kraven i Axfoods uppförandekod. Koden innehåller bland information om lagkrav, förhållanden på arbetsplatsen såsom fackföreningsfrihet, barnarbete, säkerhet och diskriminering, miljö och djurskydd, resursanvändning och påverkan på lokalsamhället samt mutor och korruption. De frågor som är högst prioriterade i arbetet med våra leverantörer är matens ursprung och spårbarhet, schyssta arbetsvillkor för leverantörernas anställda, djurhållning och begränsning av antibiotika samt av hälso- och miljöskadliga bekämpningsmedel inom jordbruket. Vi följer upp så att våra leverantörer följer uppförandekoden och vi genomför sociala revisioner i alla riskländer.