Samhällsengagemang

Vi lever för allas rätt till bra mat och tycker att det är självklart att den rätten borde innefatta alla. Tyvärr är det inte så idag. Såväl inom som utanför Sveriges gränser är det många som saknar basala rättigheter som mat, trygghet och arbete. Genom våra samarbeten med olika organisationer vill vi medverka till att så många som möjligt kan duka fram bra mat på middagsbordet varje kväll.

Samarbete med Rädda Barnen
Som en av Rädda Barnens huvudpartners vill vi bidra till att stärka barns rättigheter och möjligheter i Sverige och övriga världen. Sedan vårt samarbete inleddes 2010 har våra kunder oavkortat skänkt över 20 miljoner kronor till Rädda Barnen via gåvoknappen på våra pantmaskiner. Det tycker vi är helt fantastiskt! Vi på Willys har dessutom, bland annat genom ”dubbla upp”-kampanjer under vissa månader, bidragit med mer stöd under kriser då behovet av hjälp varit extra stort. Pengarna som vi och våra kunder skänker har bland annat bidragit till att Rädda Barnen nått fler barn i krig och katastrofer, såsom de som drabbat Ukraina, Syrien, Jemen och Bangladesh.

Vill du göra skillnad för utsatta barn under julen? Swisha ditt bidrag till Rädda Barnen här för att vara med och förändra barns verklighet.

I mars 2022 hade vi en "dubbla upp"-kampanj i förmån för Rädda Barnens arbete med Ukrainakrisen, då våra kunder skänkte nästan 500 000 kr via gåvoknappen på våra pantmaskiner. Det är mer än vad som någonsin har skänkts under en enskild månad tidigare! Den summan dubblade vi på Willys och därmed gick en miljon kronor till Rädda Barnens pågående insatser i Ukraina och kringliggande länder som tar emot stora flyktingströmmar. 

Willys har också erbjudit stöd till Rädda Barnen i deras arbete här i Sverige för att hjälpa flyktingar från Ukraina. Vi har bland annat skänkt frukt och dryck till Rädda Barnens barnvänliga platser på Migrationsverkets flyktingmottagningar.

Rädda Barnen har tillsammans med bland annat Stadsmissionen och Airbnb.org sjösatt initiativet En trygg start i Sverige, för att snabbare kunna hjälpa de som flyr från Ukraina till Sverige. Det gemensamma projektet ska hjälpa så många som möjligt till ett tryggt första boende i Sverige. Genom En trygg start i Sverige kan privatpersoner och företag göra boenden tillgängliga i två till fyra veckor för att ge myndigheterna mer tid att lösa den långsiktiga boendefrågan. Rädda Barnen står för matchningen med familjer i behov av boende. Förutom tillgängliga boenden så söker Rädda Barnen också volontärer som kan agera kontaktpersoner åt familjer eller anmäla intresse för andra uppdrag, till exempel sociala aktiviteter, språkträning med mera. Är du intresserad av att hjälpa till? Läs mer och anmäl ditt intresse här

När vi inte har dubbla upp-kampanjer eller har riktat gåvoknappen till särskilda insatser, går de skänkta pantpengarna till Rädda Barnens verksamhet i Sverige. Dels till arbetet med att skapa en trygg och inkluderande idrott fri från övergrepp, kränkningar och diskriminering, dels till satsningen På Lika Villkor som syftar till att stärka engagemang, delaktighet och inflytande bland barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden.

Vill du bli månadsgivare för att stötta Rädda Barnens arbete på lång sikt? Läs mer här.

Lokala organisationer
Många av våra butiker har idag samarbeten med lokala organisationer som Frälsningsarmén, Stadsmissionen eller Svenska Kyrkan. Butikerna skänker överbliven mat som inte längre går att sälja, men som fortfarande håller fullgod kvalitet, till exempel varor som närmar sig bäst före-datum eller förpackningar som har fått sig en törn. Maten går till exempel till soppkök och utdelning av matkassar till människor som lever i social eller ekonomisk utsatthet. 

Julen är en högtid där utsattheten är extra svår. För att bidra till att fler ska få möjligheten att ta del av värme, gemenskap och god julmat skänker många av våra butiker ett stort julbord eller julkassar till sina lokala samarbetsorganisationer.