Matmissionen

Matmissionen är Sveriges första kedja med sociala matbutiker. I butikerna kan människor som lever i social utsatthet köpa livsmedelsöverskott till kraftigt reducerade priser. Hösten 2021 öppnar Skåne Stadsmission en ny Matmissionen i Malmö, där Willys är medgrundare, och därmed finns butikskonceptet på fyra platser i landet.

Mindre svinn blir win-win
Idén bakom Matmissionen är att minska matsvinn, genom att ta tillvara på mat som annars skulle ha slängst eller prissänkts och sålts i vanliga livsmedelsbutiker. Maten kan nu istället säljas till ett kraftigt reducerat pris, till människor som lever i ekonomisk utsatthet och har svårt att få pengarna att räcka till. På så sätt uppstår en win-win-situation. I butikerna finns även möjligheter för människor som står långt från arbetsmarknaden att arbetsträna.

Flera platser i Sverige
I nuläget finns två Matmissionen-butiker i Stockholm (Jakobsberg och Hägersten), som drivs av Stockholms Stadsmission. Våren 2020 öppnade Göteborgs första sociala supermarket MatRätt, i Högsbo, som är en franchise till Matmissionen och drivs av Räddningsmissionen. Tillsammans med Skåne Stadsmission öppnar Willys under hösten 2021 Skånes första sociala matbutik. Butiken kommer att husera i Mobilias köpcenter i Malmö. 

Donera mat och stötta drift
Willys bidrar till de sociala butikerna genom att donera överbliven mat från flera av våra butiker. Dessutom har vi bidragit med butiksinredning och utrustning. Flera av våra medarbetare har även engagerat sig ideellt för att bygga upp butikerna och fylla dem med varor. I vårt samarbete med Skåne Stadsmission kommer Willys, förutom att bidra med inredning och utrustning, även att stötta butiksdriften i Malmö med kunskap, utbildningar och arbetsintegrationsinsatser. Läs gärna mer om Matmissionens viktiga verksamhet hos Axfood, Stockholms StadsmissionRäddningsmissionen och Skåne Stadsmission