Så minskar vi matsvinnet

För att minska vårt svinn så mycket det bara går behöver vi angripa problemet på många olika sätt. Här kommer ett par exempel på saker vi gör för att minska vårt svinn.

 

Svinnsmarta produkter:

svinnsmarta_f&glador.jpg

Frukt & grönt

Vi säljer lådor med frukter och grönsaker med skönhetsfläckar.

Svinnsmarta frukt- och gröntlådor
I våra Willys-butiker säljer vi lådor med 2 kg frukter och grönsaker som annars skulle ha slängts, för 20 kr. Det kan till exempel vara bananer som börjat bli lite bruna eller tomater med ytliga skönhetsfläckar, som fortfarande går utmärkt att ha i till exempel en smoothie eller soppa. Svinnsmart, eller hur?

svinnsmarta_erbjudanden.jpg

Erbjudanden

Vi sänker priset på varor med kort datum. Bra både för dig och för miljön!

Svinnsmarta erbjudanden
Med våra svinnsmarta erbjudanden gör vi det enkelt för dig att göra en insats för miljön. Vi säljer till exempel ut varor med kort datum och dagsfärskt bröd. Dessutom har vi gjort varorna enkla att hitta med hjälp av skyltar och klisteretiketter. Streckkoden på klisteretiketten kan du dessutom scanna själv om du självscannar eller checkar ut dina varor på egen hand – svinnsmart!

bricka_skeva_skivor_v15.jpg

Skeva skivor

Vi tar tillvara på bitarna som blir över när man gör pålägg.

Skeva skivor som gör gott
God mat förtjänar att hamna i magen. Därför har vi tillsammans med våra vänner på Garant sett till att göra något bra av skivorna som blir över när man gör pålägg. Vi kallar det Skeva skivor. Ett svinnsmart klipp som gör gott både för dig, din plånbok och miljön. Håll utkik!

svinnsmarta_brodol.jpg

Brödöl

Vi skapar öl av överblivet bröd.

Svinnsmart brödöl
Vad kan man skapa av överblivet bröd? Jo, öl! Vårt brödöl är ett mörkt öl bryggt på bröd som annars skulle ha slängts. Ölet finns i utvalda butiker vid utvalda tillfällen.

svinnsmarta_morotter.jpg

Morötter

Sänkta storlekskrav gör att vi kan rädda fler morötter.

Mindre morötter minskar matsvinnet
Torkan sommaren 2018 gjorde morotsskörden mindre och med ovanligt många små morötter. Genom att ändra reglerna för hur stora morötterna måste vara i påsarna, kan vi nu ta tillvara på de lite mindre morötterna i skördarna, istället för att låta dem kastas. Svinnsmart, eller hur? Vill du köpa de svinnsmarta morötterna? Leta efter påsarna märkta med ”svinngoda morötter” i våra frukt- och gröntavdelningar.

 Svinnsmarta initiativ:

Svinnsmart_landningssida_puff.jpg

Restakuten

Under några veckor öppnar vi upp vår recepttjänst #restakuten

#Restakuten gör rester till rätter
En del i att minska matsvinnet är vårt initiativ att göra svinndumma varor svinnsmarta med hjälp av goda recept. Med hjälp av vår tjänst Restakuten fotar man sina rester, postar bilden på Instagram och taggar bilden med #restakuten. Snart skickas ett gott och svinnsmartrecept baserat på dina rester.

svinnsmarta_VIS.jpg

Välgörenhet

Bra mat som av olika skäl inte kan säljas skänks till de som bäst behöver den.

Läs mer

Välgörenhet istället för svinn
Att slänga mat är emot allt vi står för – i synnerhet när det finns magar att mätta. Därför har vi på många orter runt om i landet startat upp samarbeten med lokala hjälporganisationer som tar vara på mat som vi inte längre kan sälja i våra butiker. Maten går exempelvis till soppkök och delas ut i form av matkassar till behövande. Under ett år går runt 320 ton mat till välgörenhet istället för att hamna i soporna! Här kan du läsa mer om våra svinnsmarta samarbeten.

svinnsmarta_ordersystem.jpg

Ordersystem

Vi har utvecklat bra rutiner och använder ett smart ordersystem för att beställa rätt mängd mat.

Svinnsmart beställning
Eftersom vi är en lågpriskedja är den ständiga jakten på kostnader en del i vårt DNA. Vi har alltid jobbat hårt för att ta bort onödiga kostnader, vilket förstås även gäller matsvinn. Det absolut bästa sättet att minska vårt svinn är att göra ett noggrant och gediget arbete när vi beställer varor. Så att så få varor som möjligt passerar bäst före-datum. Därför har vi under årens lopp utvecklat bra rutiner och använder ett smart ordersystem för att beställa rätt mängd varor vid rätt tillfälle. Vi utbildar vår personal i hur man beställer på bästa sätt och följer upp butikernas resultat för att hela tiden bli bättre.

Svinnsmart källsortering
Alla våra butiker källsorterar så mycket som möjligt av sitt avfall. Vår målsättning är att det matavfall som blir över ska återvinnas. På alla orter där det finns möjlighet skickar vi matavfallet till utvinning av biogas eller produktion av E85 Etanol, som används som drivmedel i bilar och andra fordon.