Välgörenhet istället för svinn

Att slänga mat är emot allt vi står för – i synnerhet när det finns magar att mätta. Därför har vi startat våra svinnsmarta samarbeten som gör att bra mat går till ett gott ändamål.

I en matbutik går det tyvärr inte att undvika svinn helt och hållet. Men det behöver inte betyda att maten som inte går att sälja åker i soporna. Ofta handlar det nämligen om bra mat som går utmärkt att äta. Det kan vara varor som närmar sig eller nyligen har passerat bäst före-datum, frukter och grönsaker med skönhetsfläckar eller kantstötta förpackningar. Att slänga sådan mat känns inte okej för oss. Därför har vi startat upp våra svinnsmarta samarbeten.

Tillsammans med lokala hjälporganisationer ser vi till att bra mat, som av olika skäl inte kan säljas i butikerna går till de som bäst behöver den. Maten går som några exempel till soppkök och utdelning av matkassar till behövande. Bland mottagarna finns Stadsmissionen, Frälsningsarmen, lokala församlingar och kvinnojourer. På kort tid har vi startat över närmare 100 samarbeten och vi fortsätter att lägga till nya i hög takt. Under ett år ser vi till att närmare 200 ton mat går till ett bra ändamål istället för att hamna i soporna!

”Vi delar ut matkassar till behövande och det har känts väldigt bra att vi har haft ostar, smör, frukt och grönsaker som sätter extra guldkant på den ”standardkasse” som vi tidigare delade ut. Vi känner oss ibland rika när vi kan hjälpa mathjälpssökande att få lite extra i sina kassar.”
Frälsningsarmén Östersund

Vi skänker julmat till behövande
Vi vill att fler ska få chansen till en godare jul. Varje år gör många av våra butiker därför en extra insats för samhällets utsatta under julen. Butikerna skänker julmat till olika hjälporganisationer runt om i landet som i sin tur delar ut matkassar eller bjuder in till julbord. 

Vi söker fler svinnsmarta samarbeten
Vi fortsätter vår kamp mot matsvinnet och söker ständigt nya partners som kan ta emot mat som blivit över i våra butiker och göra gott av den. Om du arbetar för en etablerad hjälporganisation och är intresserad av att starta upp ett samarbete kan du kontakta oss. Skriv ett mejl och berätta lite om er organisation och vilken butik ni skulle vilja samarbeta med, så kontaktar vi er för en dialog om hur det skulle kunna fungera. Klicka här för att mejla oss.