Maten som slängs mest

Varje år slängs mängder av mat i de svenska hushållen. Mycket av det som slängs kan man faktiskt göra något gott av. Både till middag och i slutändan för klimatet, då vi tar hand om maten som redan finns istället för att producera ny. För att få en bättre förståelse för matsvinn i de svenska hushållen har vi tagit reda på vilka som är svenska folkets mest svinndumma varor – de där kvarglömda burkarna och slattarna som det är svårt att komma på vad man ska göra med.

Kampen mot matsvinnet pågår dagligen i våra butiker. Men det är inte bara i butikerna som mat slängs, utan även i hemmen. Varje år slängs över 400 000 ton mat i de svenska hushållen. Öppnad tacosås, brödkanter och salladsrester var varor som hamnade högt upp på topplistan över svinndumma varor. Även andra frukter och grönsaker samt mejeriprodukter som passerat bäst före-datum åker ofta rätt ner i soptunnan. Läs mer om undersökningen här.

 

Rester blir till rätter
En del i att bidra till minskat matsvinn är att vi då och då öppnar upp Restakuten – vår tjänst på Instagram, där du kan få hjälp med att göra rätter av rester som annars hade hamnat i soptunnan. De fläckiga bananerna kan tillsammans med de sista slattarna yoghurt bli till frozen yoghurt, eller huvudingrediens i ett mumsigt bananbröd. Och de sista skivorna mjukt bröd kan bli underlag till både pizza och grillade tonfiskmackor, eller varför inte rika riddare?
För sparad mat är sparade pengar. Om man gör något av den.