Den här maten slängs mest

Vi har tagit reda på vilken mat som slängs mest i de svenska hushållen. Mjukt bröd, gurka och banan hamnade högt upp på topplistan, ihop med andra frukter och grönsaker samt mjölkprodukter. Med resultatet som grund har vi skapat 25 svinnsmarta recept där maten som kunde ha hamnat i soporna nu får nytt liv.

Kampen mot matsvinnet pågår dagligen i våra butiker. Men det är inte bara i butikerna som mat slängs, utan även i hemmen. Varje år slängs cirka 260 000 ton mat i de svenska hushållen. På uppdrag av Willys har Sifo genomfört en undersökning för att ta reda på vilken mat som slängs mest.

I undersökningen tillfrågades deltagarna vilken mat de slängt de senaste 30 dagarna, oavsett anledning. Resultatet känns nog igen i de flesta hem. Mjukt bröd som börjat bli torrt, grönsaker och frukter som fått fläckar och mjölkprodukter som passerat bäst före-datum åker oftast rätt ner i soptunnan.

Rester blir till rätter
Med resultatet från undersökningen som grund har vi skapat 25 recept på rätter där den mat som oftast hamnar i soporna istället kan tas tillvara på. De fläckiga bananerna kan tillsammans med de sista slattarna yoghurt bli till frozen yoghurt, eller huvudingrediens i ett mumsigt bananbröd. Och de sista skivorna mjukt bröd kan bli underlag till både pizza och grillade tonfiskmackor, eller varför inte rika riddare? För sparad mat är sparade pengar. Om man gör något av den.

 

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under 13-18 december 2018. Totalt intervjuades 1001 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel. Grafiken visar andelen som slängt mat.