INGREDIENSER 

Entrecote (ca 200-300 g per person)
Peppar
Två matskedar smör 
10 fasta potatisar
Två nypor färsk timjan
Salt 

Bearnaise:
4 matskedar färsk, hackad persilja
2 matskedar färsk, hackad dragon
1 schalottenlök
300 g smör
2,5 matskedar rödvinsvinäger
Vit och svart peppar
Salt
2 äggulor

Sallad:
Sallad (isberg, roman eller liknande)
3 tomater
¼ rödlök

GÖR SÅ HÄR

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Koka potatis i ca 10-12 minuter. Lägg den därefter i en ugnsform med lite olivolja i botten, tryck till potatisen lite och hyvla smör över. Salta och peppra. Nu kan du köra in potatisen i ugnen, den ska rostas i ca 10 min tills den får lite färg och därefter kan den stå ett par minuter på eftervärme.

Nu ska du göra bearnaise: Bearnaise upplevs som en ganska komplicerad process, men det är egentligen bara ett känsligt läge och det är när det smälta smöret ska monteras med reduktionen.

Börja med att hacka schalottenlöken. Släng den i kastrullen med rödvinsvinäger (går också med vitvinsvinäger) sedan en massa dragon. Gärna färsk dragon, men finns även lagrad på burk och då kan du alltid hälla av lite spad i reduktionen för att öka smaken. Sen brukar jag ta stjälkarna av persiljan (när jag hackat persilja) och slänga i reduktionen. Sen salt och peppar, glöm inte vatten. Låt det reducera så du får ner volymen ordentligt. Sedan silar jag bort allt jox och häller av reduktionen i en skål.

Smält smör i en kastrull under tiden på låg värme. Ta 2-3 äggulor och lägg i en kastrull och vispa för kung och fosterland. Börja sakta montera ned reduktionen, det vill säga sippra sakta ned i kastrullen på låg värme. Värmen kommer göra att äggen fluffar till sig och när det är som bäst, mest och så som du önskar din sås ställer du av kastrullen, jag brukar ställa den på en disktrasa och där och då börjar det stora jobbet. Montering av din bearnaisesås. Hellre för långsamt än för snabbt, tålamod är konsten här. Vispa för allt du äger och har så inte såsen skär sig. Häll i allt smält smör förutom det sista vita slasket som brukar hamna i botten på kastrullen. Sist drar du i persiljan, gärna mycket persilja och även lite färsk hackad dragon kan vara bra för smaken. Känns såsen för klen med syra så kan du montera ned lite vinäger i efterhand, vispa mycket bara.

När bearnaisen är klar kan du steka köttet. Det ska göras på ganska hög värme i smör och inte för länge. Jag brukar ibland ha ugnen i gång om jag vill puffa till den rejält så köttet inte blir tokrött i mitten. Annars brukar högvärme och att ”efterlägga” fungera bra, det vill säga att låta det stekta köttet ligga bredvid spisen på ett galler och vila efter tillagningen.

Servera potatisen, köttet och bearnaisen med en sallad på romansallad, tomat och lite rödlök. Klart! Ät! Njut!

Se mer på Petters instagramkonto: @petteralexis