Billiga vardagsrätter

Billiga vardagsrätter

Billiga vardagsrätter

Här samlar vi massor med billiga recept som alla är goda och enkla att laga. Bara att klicka hem och följa recepten. Smidigt!

Burrito med krämiga svarta bönor

Ett recept av Hanna Olvenmark som driver bloggen och kontot Portionen Under Tian

De här krämiga svarta bönorna är otroligt lättlagade och blir så väldigt goda! Tillsammans med en cole slaw och rostade majskorn i ett orientaliskt bröd blir det en riktigt god och härlig billig middag!

INGREDIENSER
4 portioner
Tid: 30 min 

4 orientaliska bröd
6 dl kokta svarta bönor (motsvarar 2,5 dl torkade svarta bönor som du blötlägger och kokar i förväg)
1 dl vatten 
1 pkt tacokryddmix a ca 30 g
2 dl majs
1 morot
250 g vitkål
1 msk olja
1 st rödlök
1,5 dl gräddfil
Salt, peppar

GÖR SÅ HÄR
Lägg bönorna, vatten och kryddmixen en kastrull. Låt koka upp och sänk sedan värmen. Låt koka på låg värme i ca 15 minuter, rör om då och då.

Medan bönorna kokar gör du cole slawen. Använd en osthyvel eller en mandolin för att strimla vitkålen fint. Lägg i en skål och slå på oljan. Massera in oljan ordentligt i vitkålen. Detta gör att vitkålen vätskar sig och blir mjuk. Riv sedan moroten och blanda ner. Skär eller mandolina rödlöken tunt. Blanda ner. Rör ner gräddfilen och salta och peppra. Ställ åt sidan.

Rosta majskornen: Häll av vätskan om du använder majskorn på burk. Rosta majskornen i en torr stekpanna tills de får färg.

Lägg ett bröd på en tallrik. Lägg i de krämiga bönorna, cole slaw och rostad majs. Rulla ihop. Servera! 

Saffranssoppa med räkor

INGREDIENSER
4 portioner 
Tid: 45 min

1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
2 st morötter
1 st fänkål
1 msk tomatpuré
8 dl vatten
0.5 pkt saffran
2 dl havregrädde eller annan grädde
2 st lagerblad
1 msk torkad timjan
1 st grönsaksbuljongtärning
4 dl krossade tomater
3 msk apelsinju
200 g räkor i lake

Till servering
400 g delikatesspotatis
Olja, salt
Bröd, tex Pan Pave

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg potatisen i en ugnsfast form. Blanda med lite olja och salt. Rosta i ugnen i ca 30 min (tills de är mjuka och har en fin yta).

Gör soppan: Hacka lök och vitlök fint. Skär morötterna i tunna slantar. Strimla fänkålen. Stek lök och vitlök olja till löken är mjuk. Lägg i tomatpuré och saffran fräsa med. Lägg i fänkålen och de slantade morötter och låt steka med i några minuter. Häll i vatten, havregrädde, lagerblad, timjan, grönsaksbuljong och tomatkross. Låt puttra under lock ca 20 min. Slå på apelsinsaft. Smaka av med salt och peppar. Lägg till sist i räkorna, låt dessa bara bli varma (behöver inte koka mer). 

Servera med den ugnsrostade potatisen och gärna en bit bröd. 

Hel majskyckling med currysås

INGREDIENSER
4 portioner 
Tid: 75 min

1 st hel majskyckling a ca 1,3 kg
1 morot
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk japansk soja
Olja
1 tsk torkad timjan
2 dl vatten

1 msk torkad gul curry
1 msk tomatpuré
Olja eller en klick smör
1 dl valfri grädde
2 dl buljong från kycklingen

Till servering
200 g haricots verts
4 port haveris
1 st orientbröd

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175 grader. Skär morot och lök i grova bitar. Skölj kycklingen och torka av med ett papper. Lägg i en ugnssäker form, har du du en ugnssäker gryta med lock, använd gärna den. Lägg kycklingen i grytan och smörj med lite olja och soja, gnid in timjan i. Lägg i morötterna, vitlöken och den gula löken. Lägg gärna lite grönsaker inuti kycklingen. Lägg i vatten. Om du har en termometer: stick in vid benet. Lägg på locket och ställ in i ugnen. Gratinera i ugnen ca 45-60 minuter (eller tills innertemperaturen är 82 grader). Har du ingen termometer? Kycklingen är klar när köttet släpper lätt från benet och saften är helt genomskinlig. De sista 10 minutrarna kan du ta bort locket och låta steka i ugnen, om du vill få lite färg och yta på skinnet.

När det är ca 20 minuter kvar på kycklingen kan du koka havreriset enligt anvisningen på paketet. Koka haricots vertsen.

Ta ut kycklingen ur ugnen.

Gör såsen: Fräs gul curry och tomatpuré i lite smör eller olja i en kastrull. Slå över ca 2 dl buljong/sky från kycklingen, rör om. Häll i grädden och koka upp. Låt puttra i ca 5 minuter.

Skär upp kycklingen och servera med sås, havreris, haricots verts och skivat orientbröd.

Tips: Är det buljong över från kycklingen? Frys in den i istärningar.

Färsk tortellini med svampsås

INGREDIENSER
4 portioner 
Tid: 20 min

2 pkt färsk tortelloni
3 vitlöksklyftor
300 g svamp
1 msk japansk soja
1 msk smör eller margarin
2 dl grädde, valfri
3 msk fryst persilja
Svartpeppar

Riven ost till servering

GÖR SÅ HÄR
Hacka vitlöken fint. Skär svampen in bitar. Stek svampen i smör/margarin tillsammans med vitlöken. Låt svampen blir riktigt mjuk. Slå över sojan och låt den koka in. När svampen blivit mjuk: rör i den frysta persiljan och grädden. Låt puttra på svag värme.

Koka tortellinin och vänd ner i såsen. Dra ett par tag med svartpepparkvarnen och riv gärna lite ost över.

Tacosoppa med ärtröra-quesadillas

INGREDIENSER
4 portioner 
Tid: 30 min

2 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 pkt tacokrydda
8 dl krossade eller hela konserverade tomater
1 st grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
6 dl kokta kidneybönor
Olja att steka i
Salt

Ärt- quesadillas
2.5 dl gröna ärtor, frysta
1 st vitlöksklyfta
0.5 dl solroskärnor
2 msk raps-eller olivolja
1 krm sambal oelek
0.5 st citron, saften
Salt

4 tortillabröd
50 g riven ost
4 bitar jalapeno 

GÖR SÅ HÄR
Tina de gröna ärtorna.

Skala och hacka lök och vitlök i grova bitar. Stek på medelvärme i en stor kastrull tillsammans med tacokryddan. Häll över tomaterna och tillsätt vatten och buljongtärning. Rör om och låt koka i ca 5 min. Tillsätt bönorna och låt dem bli varma. Mixa sedan soppan med en stavmixer eller blender. Smaka av med salt och peppar.

Gör majsquesadillas: Mixa de tinade gröna ärtorna med vitlöken, solroskärnor, olja, sambal oelek och saften från citronen i en blender eller med en stavmixer till en slät röra. Smaka av med salt. Hacka jalapeno i bitar.

Ta ett tortillabröd och bred ett ordentligt lager ärtröra på. Strö ost över och hackade jalapenos. Lägg ett tortillabröd över. Stek ”dubbelmackan” i en torr stekpanna, först ena sidan och sedan vänder du och steker den andra. Skär i bitar. 

Servera soppan med quesadillas.

One pot med pasta, tomat och kikärtor

Ett recept av Hanna Olvenmark som driver bloggen och kontot Portionen Under Tian

Det här är en väldigt lättlagad rätt som så gott som lagar sig själv, perfekt när en vill ha mat snabbt! God och billig är den också såklart. 

INGREDIENSER
4 portioner
Tid: 20 min 

2 vitlöksklyftor
Olivolja att steka i
1 pkt krossade tomater
8 dl vatten
300 g pasta
2 tsk torkad timjan
1 st buljongtärning
50 g soltorkade tomater
4 dl kikärtor, kokta (motsvarar ca 1.5 dl torkade kikärtor som du blötlägger och kokar i förväg)
150 g inlagda oliver, gärna med vitost
Svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
Hacka vitlök fint. Stek mjuka i olja i en gryta på medelvärme i ca 2 minuter.  Slå på krossade tomater och vatten. Smula i buljongtärningen och timjan. Lägg i pastan. Låt koka upp och koka sedan under lock tills pastan är mjuk. Rör om då och då så att inte pastan bränner fast. Tillsätt ev mer vatten, det ska hela tiden finnas lite vätska i koket.

Medan pastan kokar: hacka oliver och soltorkade tomater i mindre bitar. Smula osten.

När pastan kokat klart, den får gärna vara lite al dente, så lägger du i de kokta kikärtorna och låter dem bli varma. 

Servera med toppingen. Avsluta med att dra några tag med svartpepparkvarnen.

 

Bönbiffar med färdig potatisgratäng

INGREDIENSER
4 portioner 
Tid: 45 min

Bönbiffar
100 g champinjoner, finhackad
3 st vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
1 tsk soja, gärna japansk
3 dl svarta bönor, kokta
1 dl ströbröd
2 dl solroskärnor
2 dl ost, riven

Sås
1 msk tomatpuré
1 klick smör eller margarin
3 dl växtbaserad grädde, ex. havregrädde
1/2  st grönsaksbuljongtärning
1 tsk soja, gärna japansk
Svartpeppar

Till servering
200 g fryst broccoli
1 pkt färdig potatisgratäng a ca 800 g

GÖR SÅ HÄR
Tillaga potatisgratängen enligt anvisningen på paketet. (Om du tänker tillaga den i mikron kan du göra det när biffarna är klara).
Gör biffarna: Finhacka champinjoner och vitlök. Stek på medelvärme i torr stekpanna ihop med timjan och soja tills allt mjuknat. Mixa solroskärnorna fint i en blender eller mixer. Rör ihop svarta bönor, de mixade solroskärnorna, ströbröd, riven ost och de stekta champinjonerna. Knåda ihop allt med händerna så att bönorna mosas. Knåda tills du får en jämn smet. Om den är för blöt kan du tillsätta mer ströbröd och om den är för torr kan du tillsätta lite vatten. Forma till biffar och stek på medelvärme i lite olja tills gyllene på båda sidor.
Gör såsen genom att bryna tomatpurén i smör/margarin ett par minuter. Tillsätt grädden och vispa ner buljong och soja. Smaka av med svartpeppar.
Koka upp broccolin.
Servera bönbiffarna med såsen, potatisgratängen och kokt broccoli.

Örtig quornsallad med morotstsatsiki

INGREDIENSER
4 portioner 
Tid: 30 min (+ gärna en timmes marinering)

600 g quornbitar 
1 msk rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan
3 msk japansk soja
1 dl olivolja
½ tsk paprikapulver 
Salt, peppar
Olja till stekning

Havreris för 4 portioner
50 g soltorkade tomater
10 oliver
200 g fryst broccoli
75 g fetaost 

Morotstsatsiki
2 dl yoghurt, 10%
1 morot
1 vitlöksklyfta
Lite olja

GÖR SÅ HÄR
Blanda marinaden till quornbitarna genom att röra ihop rödvinsvinäger, pressade eller rivna vitlöksklyftor, oregano, timjan, soja, olivolja, paprikapulver, salt och peppar. Blanda med quornbitarna, antingen i en stor skål eller en påse. Låt stå, gärna minst en timme.
Under tiden: Rör ihop morotstsatsikin. Riv moroten och pressa ur vattnet. Blanda med yoghurten och pressa eller riv i vitlöksklyftan. Rör om. Salta, peppra och ringla lite olivolja på. Ställ åt sidan.
Koka upp havreris och broccoli. Skär de soltorkade tomaterna i strimlor och hacka oliverna fint.
När quornbitarna marinerats klart: Stek i en stekpanna så att de får en gyllene färg. Är det någon marinad kvar i skålen/påsen, häll gärna över den.
Blanda bitarna med havreris, broccoli, soltorkade tomater och smulad fetaost.
Servera salladen med tsatsikin.

Krämig grönkålspasta och stekt falukorv

INGREDIENSER
4 portioner 
Tid: 20 min

Pasta för 4 portioner
200 g grönkål
2 vitlöksklyftor
2 dl valfri grädde
1 dl ost, gärna lagrad
Salt, svartpeppar
500 g falukorv

GÖR SÅ HÄR
Koka upp vattnet till pastan och koka pastan enligt anvisning på paketet. Koka den ungefär 1 minut kortare än vad tiden anger. Ansa grönkålen och skär i mindre bitar. Hacka grönkålen fint.
Hetta upp olja i en stekpanna och fräs vitlöken mjuk på medelvärme. Lägg i grönkålen och låt fräsa med tills även den mjuknat. Slå på lite pastavatten och grädde. Låt puttra i ca 5-10 minuter.
Lägg i den kokta pastan och låt den puttra på svag värme i såsen. Blanda i riven ost. Salta och peppra.
Skär falukorven i slantar och stek tills de får fin färg.
Servera med den krämiga pastan.

Paj med ost och rökt tofu

INGREDIENSER
4 portioner 
Tid: 60 min

Pajskal 
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 nypa salt
1 dl rapsolja
2 msk valfri mjölkdryck, tex havredryck

Fyllning
230 g rökt tofu
1 gul lök
200 g fryst broccoli
Salt, peppar
100 g lagrad, riven ost, tex västerbottensost eller prästost

Äggstanning
3 ägg
3 dl mjölkdryck, tex havredryck
Salt, peppar

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 grader.
Gör pajskalet genom att blanda ihop mjölsorterna, oljan, salt och mjölkdrycken. Tryck ut degen i en pajform. Nagga skalet med en gaffel. Ställ in i ugnen och förgrädda i ca 5 min. Ta sedan ut.
Tina broccolin.
Hacka löken. Skär tofun i bitar. Fräs löken mjuk på medelvärme i lite olja i en stekpanna. När löken mjuknat lägger du i tofun och låter steka tills tofun också fått en yta. Salta och peppra. Lägg i broccolin (om broccolin är i stora buketter kan dela dem i lite mindre bitar). Låt steka med.
Rör ihop äggstanningen genom att vispa ihop mjölkdryck och ägg. Krydda med salt och peppar.
Lägg lök/tofu/broccolifräset i skalet. Slå på äggstanningen och toppa med den rivna osten.
Gratinera i mitten av ugnen i ca 20-30 min (tills äggstanningen stannat).
Ta ut och låt gärna stå en stund innan servering.

Fröbollar med dragonsås

Ett recept av Hanna Olvenmark som driver bloggen och kontot Portionen Under Tian

Har du kokt ris över? Perfekt, då har du en grym bas till riktigt goda fröbollar! Riset blir ett väldigt bra bindemedel vilket gör att de enkelt håller ihop. Här serveras de med ugnsrostade rotfrukter, och en otrolig god och enkel dragonsås. 

INGREDIENSER
4 portioner
Tid: 45 min

Ugnsrostade rotfrukter
700 g potatis 
4 morötter
Olja
Salt & svartpeppar

Fröbollar
1 st gul lök
2 dl solroskärnor
1 st grönsaksbuljongtärning
1 nypa svartpeppar
3 dl kokt ris, ca 1,5 dl torrt ris gärna klibbigt ex jasminris
Olja att steka i

Dragonsås
1 st gul lök 
2 dl växtbaserad grädde, tex. havregrädde 
1 msk dragon, torkad 
1 st grönsaksbuljongtärning
Olja att steka i

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 225 grader. Koka riset.
Skär potatisen i klyftor, rör runt i olja, salt och peppar och lägg ut på en plåt eller ugnsfast form. Rosta i ugnen tills de är mjuka, ca 30 min.
Gör under tiden fröbollarna. Skala och riv löken. Mixa solroskärnorna fint med en stavmixer eller blender. Smula sönder buljongtärningen och blanda ihop med peppar, det kokta riset och löken. Forma till ca 20 bollar och stek i olja på medelvärme tills de blivit gyllene.
Gör såsen: Skala och hacka löken till såsen. Stek i en panna eller kastrull i lite olja tills den mjuknar. Tillsätt grädde, dragon och buljongtärning och låt puttra några minuter.
Servera fröbollarna med klyftpotatisen och såsen. 

Krämig pasta med vita bönor

INGREDIENSER
4 portioner
Tid: 30 min

4 portioner pasta
200 g broccoli, fryst
3 st vitlöksklyftor
1 dl oliver, urkärnade
1 tsk oregano
1 tsk svartpeppar
2 dl créme fraiche, gärna smaksatt med franska örter
1 dl vatten
5 dl vita, små bönor
Olja att steka i
125 g mozzarella

GÖR SÅ HÄR
Tina broccolin och koka upp pastavattnet. Tillsätt pastan när vattnet kokar.
Gör under tiden såsen: Skala och finhacka vitlök. Skär broccolin i mindre bitar. Hacka oliverna grovt. Stek vitlöken på medelvärme i lite olja tillsammans med oreganon. i ett par minuter. Tillsätt broccoli, oliver och svartpeppar. Låt steka ytterligare ett par minuter. Rör ner créme fraiche, vatten och de vita, kokta, bönorna. Låt sjuda i några minuter tills bönorna är varma.
Skär mozzarellan i bitar och rör i. Servera såsen med pastan.

Lax i spenat-kokossås

INGREDIENSER
4 portioner
Tid: 30 min 

1 tsk röd currypasta
Olja att steka i 
4 dl kokosmjölk
200 g fryst bladspenat 
1 st grönsaksbuljongtärning
1 st lime
400 g lax
4 port havreris

GÖR SÅ HÄR
Koka havreriset enligt anvisningar på paketet. 
Gör såsen: Hetta upp olja i en stekpanna och fräs currypastan. Slå på kokosmjölk och smula ned en buljongtärning. Lägg i den frysta spenaten. Skär laxen i ca 2 cm stora bitar (ta bort ev skinn) och lägg i såsen. Riv limeskalet, lägg ner i såsen och pressa i saften. Låt sjuda på svag värme i några minuter, tills laxen är genomkokt.
Servera med havreriset. 

 

Linsstroganoff med halloumi

INGREDIENSER
4 portioner
Tid: 30 min 

1 st gul lök
1 tsk rökt paprikapulver
2 dl torkade röda linser 
2 dl valfri grädde
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 st grönsaksbuljongtärning
1 msk japansk soja
2 st morötter
Salt & svartpeppar
Olja att steka i
1 pkt halloumi a 200 g 
4 portioner ris

GÖR SÅ HÄR
Hacka lök fint. Hetta upp en stekpanna med olja och stek löken mjuk i det rökta paprikapulvret. Lägg i linserna. Vispa ihop grädde, vatten, tomatpuré och soja. Häll tomatsåsen över linserna och smula över buljongtärningen. Rör om. Låt puttra i ca 15-20 min på medelvärme. 
Börja koka riset enligt anvisningarna på paketet.
När linserna är mjuka: Riv i morötterna. Låt stå på svag värme i ca 5- 10 min. Smaka av med salt och peppar och späd ev med mer vatten/grädde/mjölk till önskad konsistens.
Skär halloumin i små kuber och stek precis innan servering. 
Servera linsstroganoffen med stekt halloumi och ris. 

Fish and crisp med klyftpotatis och örtsås

INGREDIENSER
4 portioner 
Tid: 45 min

1 kg potatis
Olja
Salt
1 paket Findus Fish and Crips

Örtsås:
2 dl creme fraiche
2 msk fryst basilika
2 msk fryst persilja
1 msk fryst koriander
Olja
1 vitlöksklyfta
½ citron
Salt

200 g haricots verts 
1 vitlöksklyfta 
Olja 

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i klyftor och lägg på en plåt. Blanda med salt och olja. Ställ in i ugnen. 
Efter ca 10 minuter: Lägg fisken på en plåt och ugnsbaka tillsammans med potatisen i ca 20-25 minuter. 
Gör under tiden såsen: Mixa creme fraiche med de frysta kryddorna och vitlöksklyftan till en slät sås. Riv i skalet från ½ citron och pressa i citronsaften. Smaka av med salt. 
Koka upp haricots verts. Slå av vattnet och pressa i vitlöksklyftan och ringa över lite olja. 
Servera fisken med klyftpotatis, sås och haricots verts. 

Rotfruktssoppa med grönkålschips

Ett recept av Hanna Olvenmark som driver bloggen och kontot Portionen Under Tian

Den här soppan är billig, lättlagad och väldigt god! Toppingen med kikärtorna och grönkålschipsen är pricken över i:et, och ger härligt crunch och smak till den släta soppan.

INGREDIENSER
4 portioner
Tid: 30 min

700 g potatis
2 st morötter
1 st palsternacka
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
8 dl vatten
2 st grönsaksbuljongtärning
2 dl havregrädde (köp 1 liter)
Salt & peppar
Olja att steka i

Topping:
3 dl kikärtor, kokta
1 tsk rökt paprikapulver
Raps- eller olivolja
Grönkål
Olja
Salt

GÖR SÅ HÄR
Gör soppan: Skala alla rotfrukter och skär i grova bitar. Hacka gul lök och vitlök. Fräs i olja så att löken blir mjuk. Låt även rotfrukterna fräsa med, blanda om. Slå på vatten. Smula i buljongtärningarna och lägg i sambal oelek. Koka under lock till allt är mjukt, tar ca 10 min.
Mixa slätt. Slå på havregrädde. Salta och peppra. Låt koka upp och späd eventuellt med mer vatten.
Gör toppingen: Sätt ugn på 200 grader. Lägg kikärtor på en plåt. Salta, ringla olja och strö rökt paprikapulver på. Blanda om så att det fördelas. Rosta i ugn i ca 15 min.
Skär grönkålen i bitar, ringla över olja och salt. Ställ in ugnen i 5 minuter.

Pytt med blodpudding

INGREDIENSER
4 portioner
Tid: 30 min

500 g blodpudding
8 stora potatisar
2 äpplen
2 gula lökar
1 tsk rökt paprikapulver
Salt
Olja att steka i
Persilja till garnetyr
Lingonsylt till servering

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 75 grader.
Skär potatisen i ca 1 cm stora tärningar. Skölj potatisen i kallt vatten för att bli av med stärkelsen. Låt potatisen rinna av ordentligt i ett durkslag.
Stek potatisen i omgångar i olja i en stekpanna på medelvärme tills de får lite färg och blir mjuka inuti, krydda med salt och peppar. Lägg upp i en ugnsform och håll varmt i ugnen.
Tärna blodpuddingen och äpplet och stek i några minuter. Lägg på ugnsfatet i ugnen.
Skär löken i skivor och fräs den mjuk i olja, paprikapulver och lite salt.
Servera pytten med lökfräset, persilja och lingonsylt.

Allt-i-ett-pasta

INGREDIENSER
4 portioner
Tid: ca 30 min

300 g okokt pasta (motsvarar ca 6 dl okokta makaroner)
4 dl vatten 
1 pkt passerade tomater a ca 400 g
1 paket färskost a 150 g 
100 g fetaost 
2 vitlöksklyftor
1 krm chiliflakes
Svartpeppar
2 msk fryst basilika 

Topping:
100 g solroskärnor

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg den torra pastan i en ugnsform.
Häll över vatten och passerade tomater.
Lägg på färskost, smulad fetaost, pressade vitlöksklyftor, chiliflakes och fryst basilika.
Grädda längst ner i ugnen i 25–30 min (eller tills pastan är mjuk).
Medan pastan är i ugnen: Rosta solroskärnor tills de får lite färg i en torr stekpanna.
När pastan är klar, ta ut ugnsformen och rör om med en slev.
Toppa med de torrostade solroskärnorna. 

Smakrikt storkok med färs och bönor

INGREDIENSER
8 portioner
Tid: 60 min

2 gula lökar
2 morötter
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 krm chiliflakes eller 1 tsk sambal oelek
Olja
2 msk japansk sojasås 
1 st buljongtärning 
500 g nötfärs (eller annan färs)
2 vitlöksklyftor 
2 bitar grillad, inlagd paprika
2 pkt passerade tomater a ca 400 g 
6 dl vatten
1 msk oregano
10 potatisar
6 dl kokta kidneybönor

Till servering:
Crème fraiche
Bröd

GÖR SÅ HÄR
Hacka löken fint. Fräs den mjuk i olja och tomatpuré på medelvärme i några minuter så att den blir mjuk,  Pudra paprikapulver och chiliflakes över och låt fräsa med. Hacka morötterna fint och stek i grytan. Lägg i färsen och låt fräsa med tills den fått färg. Pressa i vitlöksklyftorna och smula i buljongen. Lägg i sojan och rör om. Skär den grillade paprikan i bitar och lägg i. Slå på passerade tomater och vatten och rör om. Rör i oregano.
Skär potatisen i ca 2 cm stora bitar. Lägg i grytan. Låt puttra utan lock på svag värme i ca 20-25 minuter (eller tills potatisen är genomkokt).
När potatisen är klar lägger du i  kidneybönorna och låter koka med i några minuter tills de är varma. Servera grytan med en klick crème fraiche och en bit bröd.
Soppan går bra att frysa. 

Enchiladas med bönor

INGREDIENSER
4 portioner
Tid: 45 min

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 krm chiliflakes eller sambal oelek 
1 pkt tacokryddmix
1 stor bit inlagd, grillad paprika
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk tomatpuré
6 dl svarta bönor, kokta
2 dl majs, konserverad eller fryst 
2 dl crème fraiche
8 st tortillabröd
2 dl riven ost
2 dl passerade tomater

Till servering:
Grönsallad 

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 225 grader.
Hacka gul lök och vitlök fint. Hetta upp en stekpanna och stek hacket i olja, tacokrydda och chiliflakes på medelvärme. Lägg i tomatpuré, smula över buljongtärningen och låt fräsa med i ett par minuter tills löken är mjuk. Skär den grillade paprikan i bitar och lägg ner i fräset. Lägg i majsen och låt den steka med. Slå på fraichen och låt småputtra i 5-10 minuter. Lägg i bönorna på slutet så att de blir varma.
Olja en ugnssäker form. Fyll tortillabröden med bön-paprika-fyllningen och rulla ihop. Lägg med kanten nedåt i formen. Upprepa tills fyllningen är slut. Häll passerade tomater över och bred eventuellt ut med en slickepott för att få den jämnt fördelad. Strö riven ost över.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills osten har fått fin färg.
Servera med grönsallad.