KEBABSPETT (ca 10 st spett, 4 portioner)
750 g formbar vegofärs eller nötfärs
1 tsk sjukryddor (kryddblandning från mellanöstern, finns i välsorterade butiker bredvid de vanliga kryddorna)
1 dl finhackad persilja
1 finhackad eller riven lök
2 tsk paprika- eller chilipulver
Salt och svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
Blanda ihop alla ingredienser. Låt gärna köttfärsblandningen stå en stund innan du grillar den så kommer alla smaker fram ordentligt. Du kan plasta in köttet och förvara i kylen några timmar eller låta stå i rumstemperatur i ca 30 min. Trä sedan köttet på spett. Ta en bit av köttfärsblandningen och kläm fast färsen ordentligt på spettet och forma en lång kebab.

Värm ugnen till 250° med grillfunktion på, lägg spetten på en plåt, ringla lite olivolja på och ta in i mitten av ugnen. Funkar även att grilla spetten på utegrillen. Efter ca 10-15 min är de färdiga. Lägg gärna tunnbröd på en bricka, strö persiljesallad över och lägg sedan de nygrillade spetten på brickan. Servera genast!

BULGURSALLAD (4 portioner)
1 dl bulgur, finkornig
3 dl vatten
1 rödlök
2 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 grön paprika
0,5 gurka
2 salladslökar
1 kruka färsk bladpersilja
1 citron, pressad saft
3 msk granatäpplesirap (går att utesluta)
4 kvistar färsk mynta
2 tsk cayennepeppar (om du vill ha lite hetta i salladen)
2 tsk malen spiskummin
3 msk olivolja
3 msk rapsolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
Tillaga bulgurn enligt anvisning på förpackningen. Skala och finhacka löken. Stek den i rapsolja och olivolja. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver. Fräs ytterligare 1-2 minuter. Dela, kärna ur och hacka paprikan. Hacka gurka, salladslök och persilja. Fluffa till bulgurn med händerna eller en gaffel, se till att du får den helt fri från klumpar. Blanda sedan i den stekta löken och purén. Enklast är att blanda med händerna för att samtidigt smula till bulgurn.

Tillsätt därefter gurka, salladslök och persilja. Pressa över citronjuice. Blanda sedan i granatäppelsirap, färsk hackad mynta, spiskummin, cayennepeppar salt och peppar. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron, salt och peppar. Täck väl och ställ i kylen tills servering. Bulgursalladen håller sig bra i 2 dagar.

FETAOSTDIPP (1 skål)
1 burk kronärtskockshjärtan (ca 225 g)
150 g fetaost
1 vitlöksklyfta
0,5 citron
2-3 msk creme fraiche (även turkisk yoghurt funkar bra)
Salt och peppar

FÖRSLAG PÅ GARNERING (valfritt)
Olivolja
1 tomat
Chili
Persilja, basilika eller koriander

GÖR SÅ HÄR
Låt kronärtskockorna rinna av ordentligt i en sil. Smula fetaosten, pressa vitlöksklyftan. Blanda fetaost, kronärtskocka, saften från en halv citron. Mixa röran slät. Smaksätt med salt och peppar, tillsätt eventuellt mer citron om du vill ha mer syra. Rör i crème fraiche och blanda. Låt gärna stå i kylen en stund innan servering.

TZATSIKI (1 mellanstor skål)
3/4 gurka, hackad i små tärningar
1/2 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
Ca 6 dl turkisk yoghurt
1,5 msk torkad mynta

GÖR SÅ HÄR
Blanda allting och ställ i kylen en stund. Ringla lite olivolja på innan servering. Passar till det mesta, kött, fisk, kyckling, ris eller något annat gott!