Cacio e pepe
INGREDIENSER
2 portioner
1/2 paket pasta (casarecce)
150 g pecorinoost
Nymald svartpeppar (efter smak)
3,5 dl pastavatten
Salt till pasta vattnet
Olivolja till topping
GÖR SÅ HÄR
1. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Under tiden, rosta den nymalda svartpepparn i en torr stekpanna på medelhög värme tills den doftar.
3. Riv pecorino och lägg den i en skål.
4. Tillsätt 1 dl pastavatten i stekpannan med svartpepparn och låt det sjuda.
5. Blanda 1,5 dl pastavatten med pecorino i skålen och rör om tills det blir en krämig ostsås.
6. Lägg den kokta pastan i stekpannan med pepparn och häll över ostsåsen. Rör om noggrant tills såsen är jämnt fördelad och krämig. Om såsen är för tjock, tillsätt mer pastavatten efter behov.
7. Servera med en skvätt olivolja på toppen.
Durrascones
INGREDIENSER
8-9 scones
400 g durramjöl
150 g smör
1 tsk flingsalt
1,5 tsk bakpulver
4 dl filmjölk
GÖR SÅ HÄR
1. Förvärm ugnen till 225 °C (varmluft)
2. Blanda durramjölet med bakpulver i en stor bunke.
3. Om smöret är rumstempererat, knåda in det i mjölblandingen. Om smöret är kylskåpskallt, använd ett rivjärn och riv smöret grovt. Knåda sedan in det i mjölblandingen.
4. Tillsätt filmjölken och blanda tills du får en jämn och klibbig smet.
5. Klicka ut små portioner av degen på en bakplåtspapperklädd plåt. Storleken på sconesen kan du anpassa efter egen smak.
6. Grädda sconesen i ugnen i ca 18 minuter.
7. Servera varma med smör och engelsk marmelad eller andra tillbehör du gillar.
Rostas med tomat- och myntasallad
INGREDIENSER
2 portioner
Rostas:
250 g ekologisk skivad rostas
50 g smör (för stekning och ösning)
Olivolja
Färsk timjan
2 vitlöksklyftor
Salt
Tomat- och myntasallad:
250 g blandade tomater
1 dl färsk mynta
1 dl färsk bladpersilja
1 salladslök
Saften från 1/2 citron
Salt
Svartpeppar
Sås:
Köttsaften från stekt kött
Lika mycket olivolja som köttsaft
Saften från 1/2 citron
Salt
Svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
Rostas:
1. Ta fram köttet och låt det bli rumstempererat.
2. Smörj köttskivorna med olivolja.
3. Stek köttet på hög värme i en stekpanna tills det fått fin färg runtom. Salta under stekningen.
4. Tillsätt smör, vitlök och timjan i pannan och ös köttet med smöret.
5. När köttet nästan nått önskad innertemperatur (ca 2 grader ifrån), ta bort det från värmen och låt vila i en skål.
6. Om köttet har svalnat innan servering, stek snabbt på varje sida i en het panna.
7. Skiva upp och servera.
Sås:
1. Ta köttsaften från skålen och blanda med lika mycket olivolja.
2. Pressa i saften från 1/2 citron, tillsätt salt och svartpeppar, och blanda väl.
3. Häll såsen över köttet vid servering.
Tomat- och myntasallad:
1. Skär tomaterna i olika storlekar och former.
2. Skiva salladslöken tunt.
3. Hacka mynta och persilja fint.
4. Lägg tomaterna i en skål, tillsätt salt, svartpeppar och citronsaft, och blanda runt.
5. Tillsätt salladslöken och de hackade örterna. Blanda väl.
6. Ringla över olivolja och smaka av med mer salt och svartpeppar om det behövs.