Tiramisu

INGREDIENSER
3 msk Espressokaffe
1 vaniljstång
1/2 dl strösocker
3 dl vatten
Citronzest
3 äggulor
1 paket mascarpone
3 msk strösocker
3 äggvitor
Citronsaft
3 msk strösocker
Citronzest
1 paket Savoiardikex
2-4 msk Kakao 

GÖR SÅ HÄR
1. Häll espressokaffe i en kastrull.

2. Skär vaniljstången längs med och skrapa ut fröna. Lägg både frön och stång i kastrullen.

3. Tillsätt strösocker och 2 dl vatten. Koka upp.

4. När kaffet kokat upp, ta bort kastrullen från värmen och låt kaffet svalna.

5. Sila kaffeblandningen genom ett kaffefilter för att avlägsna eventuell sump. Tillsätt sedan 1 dl vatten och blanda.

6. Separera äggulor och vitor i två skålar.

7. Vispa 3 msk strösocker tillsammans med äggulorna tills blandningen är ljus och fluffig.

8. Tillsätt mascarpone till äggulorna och vispa igen.

9. Vispa äggvitorna med några droppar citronsaft tills det blir en fluffig konsistens. Tillsätt sedan sockret, en matsked åt gången, och vispa mellan varje tillsättning tills du får en tät och fin marängkonsistens.

10. Blanda försiktigt marängen med mascarponeblandningen. Vik försiktigt ihop för att behålla den luftiga konsistensen. Tillsätt citronzest i blandningen.

11. Doppa Savoiardikexen i kaffeblandningen och lägg dem i botten av en eller flera formar. Täck med ett lager mascarponeblandning. Upprepa processen i lager tills ingredienserna är slut.

Avsluta med ett lager mascarponeblandning och pudra sedan över kakao.

Servera kallt och njut av din tiramisu! PS. Tiramisun är alltid som godast dagen efter.

 

 

Ravioli

INGREDIENSER
2 portioner

6 blad grönkål eller svartkål
12 st valnötshalvor
2 msk olivolja
1 paket färsk pasta hårdost kantarell
1-2 dl vatten
1/2 päron
Salt
Peppar

Gorgonzolasås:
70 g gorogonzola
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1/2 tsk salt
Svartpeppar

Topping:
Parmesanost

GÖR SÅ HÄR
1. I en kastrull, häll vispgrädde och mjölk och tillsätt gorgonzolan. Vispa under uppkok och smaka av med salt.

2. Ta bort stjälkarna från grönkålen och tillsätt bladen i en varm stekpanna med olivolja.

3. Efter en liten stund gå i med valnötterna. Krydda med salt och peppar.

4. När grönkålen och valnötterna fått lite färg, överför dem till en skål eller tallrik.

5. I samma stekpanna, lägg i raviolin och tillsätt 1-2 dl vatten. Täck med lock så att pastan får ånga.

6. När nästan allt vatten har kokat bort, tillsätt gorgonzolasåsen och låt raviolin koka i såsen i 2-3 minuter.

7. Lägg sedan i grönkåls- och valnötsblandningen. Tillsätt även några skivor av päron och blanda väl. Toppa med nymalen svartpeppar.

8. Servera i djupa tallrikar och toppa med riven parmesanost.

Njut av din smakrika ravioli med krämig gorgonzolasås, knaprig grönkål, valnötter och päron!

 

Fiskwallenbergare

INGREDIENSER
4 portioner

400 g torskfilé eller annan vit fisk, alternativt färdig fiskfärs
2 äggvitor
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
2 dl ströbröd till panering
Smör

Alkoholfri "Champagnesås":
Soppgrönsaker (förutom morötterna)
25 g smör
1 gul lök
1 msk vetemjöl
1 dl Henkell mousserande alkoholfri
1,5 dl vatten
1 msk fiskfond
2 dl vispgrädde
2 krm vitpeppar
Salt
Citronsaft
1 knippe gräslök

Tillbehör:
800 g fast potatis
Sockerärtor
Morötterna från soppgrönsakerna

Topping:
Dill

GÖR SÅHÄR
Fisk Wallenbergare:
1. Om fisken har skinn och ben, se till att avlägsna benen och skär bort skinnet. Dela sedan filéerna i mindre bitar och lägg dem i en matberedare för att mixa.

2. Tillsätt äggvitorna och saltet i matberedaren och mixa.

3. Häll i vispgrädden och fortsätt att mixa tills det blir en jämn smet.

4. Forma smeten till biffar och panera dem i ströbröd. Stek sedan biffarna i smör i en stekpanna i 3-4 minuter på varje sida.

Alkoholfri ”Champangesås”:
1. Skala och hacka soppgrönsakerna (utom moroten). Purjolök, palsternacka, rotselleri och gul lök ska hackas i små bitar. Fräs dem sedan i en kastrull med smör tills de får lite färg.

2. Tillsätt vetemjölet och den alkoholfria mousserande drycken.

3. Häll i vatten, fiskfond, vispgrädde, nymalen vitpeppar och låt det koka i cirka 15 minuter under omrörning.

4. Sila av såsen och smaka av med lite vispgrädde och en skvätt citronsaft. Låt såsen koka upp igen.

5. Finhacka gräslöken.

6. Precis innan servering, använd en stavmixer för att göra såsen luftig. Tillsätt sedan gräslöken.

Tillbehör:
1. Skala potatisen och forma den i tournera (ovala) bitar. Lägg dem i kallt vatten.

2. Skala morötterna och dela dem på mitten. Skiva dem sedan i tunna diagonala skivor.

3. Salta vattnet och koka potatisen i kokande vatten, ca 15-20 minuter (beroende på storlek av potatisen).

4. Värm en panna med smör och stek morötterna och sockerärtorna.

Servera fisk Wallenbergare med kokt potatis, smörstekta morötter samt sockerärter och en luftig ”champangesås” toppat med några kvistar dill.

Nudlar med halstrad lax

INGREDIENSER
2 portioner

300 g laxfile
1/2 dl soja
1 tsk sesamolja
3 ark noriblad
1 msk svarta sesamfrön
1/2 paket sobanudlar
2 klyftor vitlök
1/2 röd chili
1 msk neutral olja (rapsolja eller solrosolja)
2 salladslök
2 morötter
1 litet knippe koriander
1 paket böngroddar
2 msk fisksås
1 msk soja
2 tsk sesamolja

GÖR SÅ HÄR
1. Förbered laxen: Bena ur och skär bort skinnet. Skär den sedan i portionsbitar och marinera den i en blandning av sojasås och sesamolja i cirka 5-6 minuter.

2. Förbered grönsakerna till woken: Finhacka vitlök, röd chili, morötter, vårlök och korianderstjälken (spara bladen till garnering). Skölj av böngroddarna.

3. Mixa noriblad och svarta sesamfrön till ett pulver och vänd laxbitarna i pulvret.

4. Halstra laxen i en het stekpanna utan något fett i crka 3 minuter på varje sida, beroende på hur stora bitarna är. Låt sedan vila på en tallrik medan du gör woken.

5. Koka sobanudlarna i ca 4-5 minuter (enligt anvisningarna på förpackningen).

6. I samma stekpanna som användes för laxen, tillsätt lite neutral olja och stek vitlök och röd chili.

7. Tillsätt morötter och kokta nudlar i stekpannan och blanda med fisksås, sojasås och sesamolja.

8. När morötterna börjat bli mjuka, lägg till vårlök, korianderstjälk och böngroddar och stek i ytterligare 2-3 minuter.

9. Lägg upp woken direkt på tallriken, toppa med korianderbladen och servera med den halstrade laxen.

En enkel och smakrik rätt som är klar att avnjutas!

PS. Om så önskas, servera med en god chilimajonäs som sås.

Smashed burger

INGREDIENSER
4 st hamburgare

500 g högrevsfärs
1 paket cheddarost tryffel
Salt
Svartpeppar
4 st burger bun potato
24 msk majonnäs

2 jalapeno (justera efter önskad hetta)
4 gula lökar
2 msk neutral olja (matolja eller rapsolja)
1 msk vitvinsvinäger
1 msk strösocker
Salt

GÖR SÅ HÄR
1. Förvärm ugnen på 190 grader.

2. Skär löken på längden och lägg den i en varm stekpanna med olja. Tillsätt en nypa salt.

3. När löken börjar mjukna och få färg, tillsätt socker och vitvinsvinäger för att karamellisera löken.

4. Dela högrevsfärsen i 4 lika stora bitar och forma dem till runda bollar.

5. Salta en het stekpanna och lägg i en bit färs åt gången. Använd en hamburgerpress eller ett lock för att platta till färsen till önskad tjocklek.

6. Vänd burgaren när den fått den önskade ytan. Krydda den vända sidan med svartpeppar och lägg på två skivor cheddarost. Täck över med locket så att osten smälter.

7. Placera hamburgerbröden i ugnen för att rosta och värmas upp, tar endast några minuter.

8. När bröden är färdiga, smeta majonnäs på både botten och locket.

9. Lägg burgaren på bottenbrödet och toppa med hackad jalapeño och den karamelliserade löken.

Servera genast och njut av din smaskiga smashburgare!

Flankstek

INGREDIENSER
4 portioner

400 g flankstek
1 msk olivolja
1 msk smör
Några kvistar timjan
2 vitlöksklyftor
1 butternutpumpa
50 g smör
1 dl persilja
Några kvistar Timjan
1 vitlöksklyfta
Skalet av 1/2 citron
2 msk ströbröd
1 paket fetaost
2 dl persilja
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 msk vinäger
1 tsk salt
Svartpeppar, nymald

GÖR SÅ HÄR
1. Förvärm ugnen till 210 grader

2. Ta flanksteken ur kylskåpet och låt den nå rumstemperatur innan tillagning.

Hasselbackspumpan:
3. Dela butternutpumpan i fem runda bitar och gröp ur kärnorna.

4. Skär tunna skivor i pumpan, liknande hasselbackspotatis.

5. Placera pumpan i en ugnsfast form.

6. Skär smöret i tunna skivor och blanda det med finhackad persilja, timjan, vitlök, lite citronskal, salt och peppar.

7. Fördela smörblandningen över pumpan och toppa med ströbröd.

8. Baka i ugnen i 2025 minuter. Efter det, ta ut pumpan och strö över smulad fetaost, baka sedan i ytterligare 78 minuter

Chimishurrin:
9. Finhacka persilja, vitlök och chili och lägg i en skål.

10. Tillsätt vinäger, olivolja, salt och peppar. Blanda väl.

Flankstek:
11. Massera in olivolja i köttet och salta.

12. Värm en stekpanna torr och het.

13. Lägg i köttet och vänd det regelbundet, stek till önskad innertemperatur. Tillsätt smör, vitlök och timjan mot slutet av tillagningen och ös köttet.

14. Ta upp köttet från pannan och låt det vila i 810 minuter.

Servering:
15. Skiva upp flanksteken i tunna skivor och servera med hasselbackspumpan och chimichurrin.

 

Pizza med löjrom

INGREDIENSER
1 pizzabotten (Base Pizza)
2 msk smetana
23 msk parmesan
1 rödlök
Lite färsk gräslök
Löjrom eller annan fiskrom, alternativt tångkaviar
Citron
Färsk dill
Salt
Svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
1. Förvärm ugnen till 260 grader.

2. Placera pizzabotten på en ugnsplåt med bakplåtspapper och bred ut smetana över den. Strö över lite riven parmesanost. Grädda i ugnen i 35 minuter.

3. Finhacka rödlök och gräslök.

4. Ta ut pizzan från ugnen och toppa med finhackad rödlök, gräslök, en nypa salt, lite svartpeppar och färsk dill. Pressa över lite citronsaft och lägg sedan på löjrommen eller annan vald fiskrom.

Denna läckra och elegant löjromspizza är det perfekta sättet att sätta guldkant på helgen!

Öppen lasagne  

INGREDIENSER
2 portioner

200 g salsicciafärs eller korv
6-8 lasagneplattor
3 vitlöksklyftor
6 små eller 3 stora tomater
6 blad grönkål eller svartkål
1/2 fänkål
1/2 citron (skal och saft)
Olivolja
1 burrata
4 msk creme fraiche
En nypa torkad fänkål
Salt
Svartpeppar

Till servering
Parmesan
Basilika
Fänkålsdill

GÖR SÅ HÄR
1. Om du använder salsicciakorv, ta ur köttet och hacka det i grova bitar. Om du har salsicciafärs, använd den som den är.

2. Skala och hacka vitlöken, stek den sedan i lite olivolja i en stekpanna.

3. Lägg i salsicciafärsen när vitlöken börjat få lite färg.

4. Ta bort stjälkarna från grönkålen och tillsätt bladen i stekpannan tillsammans med salsiccian.

5. Tillsätt en nypa torkad fänkål.

6. Skär fänkålen i tunna bitar och tillsätt i stekpannan när köttet börjat få färg.

7. Pressa i citronsaften och rivet citronskal i stekpannan.

8. Dela tomaterna i fyra delar och lägg dem i stekpannan.

9. Smaka av med lite salt och låt allt steka tills grönkålen är mjuk och tomaterna är varma.

10. Koka lasagneplattorna enligt anvisningarna på förpackningen, vanligtvis 34 minuter, och lägg dem sedan i en separat skål eller tallrik.

11. Montera den öppna lasagnen genom att varva lasagneplattor, creme fraiche, salsicciablandningen och burrata på varje tallrik.

12. Toppa med lite parmesan, olivolja, basilika, fänkålsdill, citronskal, salt och peppar. Servera och njut av din måltid!