Kycklingpasta med spenat
4 portioner
Tid: ca 25 min
INGREDIENSER
500g majskycklingfilé
1 vitlöksklyfta
1 knippe salladslök
3 dl grädde
100g färsk spenat
250g färsk fettuccine
Parmesanost
GÖR SÅ HÄR
Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.
Strimla kycklingen. Fräs i olja i en stekpanna med hög kant. Finhacka vitlöken och salladslöken. Fräs med kycklingen. Rör ner grädde och låt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
Blanda ner spenaten. Avsluta med att röra i den kokta pastan.
Servera kycklingpastan med riven parmesanost. Toppa gärna med färsk basilika.
Pulled pork med fräsch gurksallad
4 portioner
Tid: ca 30 min
INGREDIENSER
550g pulled pork
350g orientaliskt vetebröd
1 gurka
2 dl crème fraiche
1 röd paprika
1 rödlök
Färsk timjan
GÖR SÅ HÄR
Tillaga köttet enligt instruktionerna på förpackningen.
Strimla gurkan fint. Blanda med crème fraiche och finhackad timjan. Smaka av med salt och peppar.
Strimla paprika och rödlök fint. Värm bröden.
Servera bröden med pulled pork, gurksallad, paprika och rödlök. Toppa gärna med färsk timjan.
Pasta med kryddig korv
INGREDIENSER
4 portioner
Tid: ca 15 min
500g tortelloni prosciutto
300g chorizo
400 ml kelda ostsås
GÖR SÅ HÄR
Strimla chorizon. Fräs några minuter i en stekpanna med hög kant.
Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.
Blanda ner pastan med korven och häll på såsen. Rör runt och låt allt bli varmt.
Servera pastan med den kryddiga korven och såsen. Toppa gärna med färsk basilika och riven parmesanost.
Favoritfisk med potatis och aioli
4 portioner
Tid: ca 30 min
INGREDIENSER
600g laxfilé
1 purjolök
1 fänkål
600g potatis
200g aioli
GÖR SÅ HÄR
Värm ugnen till 225°C. Strimla purjolöken och fänkålen tunt. Fräs i olja några minuter tills grönsakerna blivit mjuka.
Lägg grönsakerna i en ugnsform. Placera laxen ovanpå och ringla över lite olja. Salta och peppra. Tillaga i ugnen ca 20 minuter.
Koka potatisen.
Servera laxen med purjolök, fänkål, potatis och aioli. Toppa gärna med färska örter.
Klassisk lasagne
4 portioner
Tid: ca 50 min
INGREDIENSER
500g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 ml krossade tomater örter
2 msk tomatpure
1 buljongtärningar
1 tsk basilika
10 lasagneplattor
100g riven ost
3 msk smör
3 msk vetemjöl
8 dl mjölk
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200°C. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken tills den är genomskinlig. Blanda i nötfärs och bryn under omrörning. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, buljongtärning och basilika. Låt allt puttra under lock ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Smält smöret och vispa i mjölet. Häll i lite av mjölken och vispa till en slät konsistens. Tillsätt resten av mjölken under konstant vispning. Koka tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar.
Bred ut en del av såsen i botten på en gratängform. Varva köttfärssåsen med lasagneplattor och sås i tre lager. Avsluta med det sista av såsen. Toppa med riven ost och gratinera i ca 30 minuter.
Servera gärna lasagnen med en tomatsallad och färsk basilika.
Kycklingpasta
INGREDIENSER
4 portioner
Tid: ca 30 min
600g kycklingbröstfilé
100g strimlade soltorkade tomater i olja
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
2 dl kycklingbuljong (1/2 kycklingbuljongtärning + vatten)
GÖR SÅ HÄR
Strimla kycklingen och stek runtom några minuter. Blanda i soltorkade tomater, riven vitlök, vispgrädde och 2 dl kycklingbuljong.
Sjud tills kycklingen är klar. Smaka av med salt och peppar.
Koka pastan i lättsaltat vatten. Häll sedan den kokta pastan ner i pannan med kycklingen och såsen. Rör runt.
Servera kycklingen med sås och pasta. Toppa gärna med färsk basilika och riven parmesanost.
Tacos
INGREDIENSER
4 portioner
Tid: ca 25 min
400g nötfärs
1 frp kryddmix taco
230g tacosauce
1 avokado
150g majs
1 gurka
4 st tortillawrap
GÖR SÅ HÄR
Stek färsen i en stekpanna. Tillsätt tacokrydda och vatten. Puttra ihop ca 10 minuter.
Skiva avokado. Skär gurkan i små bitar.
Stek bröden lätt i en torr panna.
Servera tortillabröden fyllda med tacofärs, grönsaker och tacosås. Toppa gärna med färsk koriander.
Pizza
INGREDIENSER
2 portioner
Tid: ca 20 min
1 pizzadeg
200g rökt skinka
200g champinjoner
150g riven ost
Pizzasås
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 250°C. Klä en ugnsplåt med ugnspapper.
Kavla ut pizzadegen på plåten. Bred på tomatsås. Strö över riven ost.
Fördela ut strimlad skinka och skivade champinjoner över osten. Tillaga pizzan i ugnen ca 10 minuter.
Servera gärna pizzan med färska basilika och en vitkålssallad.
Vegopasta
INGREDIENSER
4 portioner
Tid: ca 20 min
600g quornfärs
400g Barilla pastasås basilika
500g tagliatelle
GÖR SÅ HÄR
Stek quornfärsen i smör i en stekpanna med hög kant.
Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.
Blanda ner pastasåsen med färsen. Låt allt puttra ihop 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera pastan med quornfärssåsen. Toppa gärna med färsk basilika.
Ugnsgrillad fläskytterfilé
INGREDIENSER
4 portioner
Tid: ca 40 min
ca 1 kg fläskytterfilé
800g potatisgratäng
220 ml bearnaisesås
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175°C. Putsa filén och bryn den i en stekpanna med smör. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnsfast form. Stick i en köttermometer.
Tillaga i ugnen tills köttet har en innertemperatur på can 70°C. (Det tar ca 25-30 minuter). Vira köttet i folie och låt vila en liten stund innan servering.
Häll upp potatisgratängen i en ugnsform. Toppa gärna med lite riven ost. Tillaga i ugnen ca 25 minuter.
Servera fläskytterfilé i skivor tillsammans med potatisgratäng och bearnaisesås. Gott till är kokt brysselkål. Toppa gärna med färsk timjan.
Falukorvsmacka
INGREDIENSER
4 portioner
Tid: ca 20 min
4 skivor bröd
550g falukorv
4 ägg
2 tomater
1 rödlök
Majonnäs
GÖR SÅ HÄR
Strimla löken och fräs på låg värme i smör några minuter.
Skiva falukorven och stek skivorna tills de fått fin färg. Stek äggen (gärna med lös gula).
Rosta eller stek bröden. Skiva tomaterna.
Servera bröden med majonäs, falukorv, tomat och stekt ägg. Toppa med den stekta löken.
Högrevsburgare
INGREDIENSER
4 portioner
Tid: ca 35 min
600g högrevsfärs
1 dl barbequesås
4 hamburgerbröd
3 tomater
4 skivor hamburgerost
1 rödlök
Inlagd gurka
Sallad
GÖR SÅ HÄR
Blanda högrevsfärsen med 3 msk barbequesås. Forma till hamburgare. Stek några minuter på varje sida. Avsluta med att lägga en bit ost på varje burgare och värm tills osten börjar smälta.
Skiva tomaterna och strimla löken.
Stek hamburgerbröden snabbt så att de får lite färg.
Servera hamburgarna med ost, bröd, rödlök, tomater, gurka, sallad och resten av barbequesåsen.
Tomatsoppa
INGREDIENSER
4 portioner
Tid: ca 15 min
5 dl tomatsoppa
1 röd paprika
200g fetaost
250g pasta
Vitlöksbaguette
GÖR SÅ HÄR
Koka pastan i lättsaltat vatten ca 5 minuter
Strimla paprikan tunt. Fräs mjukt i olja i en kastrull. Häll på tomatsoppan och låt allt koka upp. Tillsätt den kokta pastan och låt allt bli varmt. Smaka av med peppar och eventuellt färsk basilika.
Tillaga vitlöksbrödet enligt instruktionerna på förpackningen.
Servera tomatsoppan med smulad fetaost, vitlöksbröd och gärna färsk basilika.
Kycklingtacos
INGREDIENSER
4 portioner
Tid: ca 25 min
400g kycklingfärs
1 frp kryddmix taco
125g majs
1 gurka
2 tomater
Grönsallad
200g tomatsalsa
4 st tortillawrap
GÖR SÅ HÄR
Stek färsen i en stekpanna. Tillsätt tacokrydda och 1 dl vatten. Puttra ihop ca 10 minuter.
Finhacka tomat och gurka.
Värm bröden i mikrovågsugnen eller ugnen. Gott är också att steka bröden i stekpanna med lite olja.
Servera tacofärsen i tortillabröd med grönsaker och tomatsalsa.
Grillade färska kryddkorvar
INGREDIENSER
4 portioner
Tid: ca 30 min
600 g färska kryddkorvar
800 g potatisgratäng
Bearnaisesås
2 röda paprikor
2 rödlök
1 majskolv (eller 4 små bitar)
GÖR SÅ HÄR
Tänd grillen. Sätt ugnen på 200 °C. Häll upp potatisgratängen i en ugnsform och tillaga enligt instruktionerna.
Dela paprikorna och rödlökarna på hälften. Pensla alla grönsaker med olja.
Grilla korven och grönsakerna tills de fått fin färg och korven är helt genomstekt.
Servera korv och grönsaker med potatisgratäng och bearnaisesås. Toppa gärna med färska örter.
Grillade hamburgare
INGREDIENSER
4 portioner
Tid: ca 30 min
600 g färs
3-4 msk barbequesås med hickorysmak
1 ägg
4 hamburgerbröd
3 tomater
4 skivor cheddarost
1 rödlök
Inlagd gurka
Sallad
GÖR SÅ HÄR
Blanda färsen med barbequesås och ägget. Forma till hamburgare. Grilla några minuter på varje sida. Avsluta med att lägga en bit ost på varje burgare och värm tills osten börjar smälta.
Skiva tomaterna och strimla löken.
Grilla hamburgerbröden snabbt så att de får lite färg.
Servera hamburgarna med ost, bröd, rödlök, tomater, gurka och barbequesås.
Pizza capricciosa
INGREDIENSER
2 portioner
Tid: ca 20 min
2 pizzadegar
1 pizzasås
180 g strimlad skinka
125 g mozzarella
100 g champinjoner
GÖR SÅ HÄR
Ta ut pizzadegarna från kylen ca 30 min innan du ska baka ut dem. Sätt ugnen på 200°C. Skiva svampen och mozzarellan. Klä en ugnsplåt med ugnspapper.
Häng ut pizzadegen och lägg på plåten. Bred på tomatsåsen. Placera ut mozzarellan ovanpå såsen.
Fördela ut strimlad skinka och svamp över osten. Ställ in i ugnen ca 10 minuter.
Servera gärna pizzan med torkad oregano, färska kryddörter och en vitkålssallad.
Pasta pesto med prosciutto
INGREDIENSER
4 portioner
Tid: ca 20 min
500 g pasta penne
135 g Pesto Genovese
Prosciutto
GÖR SÅ HÄR
Koka pastan i saltat vatten. Häll av vattnet och häll tillbaka pastan i kastrullen.
Rör i pesto och låt allt bli varmt. Strö gärna på lite riven parmesanost också, om du har.
Servera pasta pesto med prosciutto. Toppa gärna med småtomater, färsk basilika och riven parmesanost.
Tips! Gör goda chips av prosciutton och servera till pastan. Lägg ut prosciutto på en bakplåtspappersklädd plåt och kör i ugnen, 150°C i 10 minuter.
Korv stroganoff
INGREDIENSER
4 portioner
Tid: ca 20 min
700 g grillkorv
1 gul lök
3 msk tomatpuré
3 dl vispgrädde
4 portioner ris
GÖR SÅ HÄR
Koka riset enligt instruktionerna på förpackningen.
Skär korven i tunna slantar. Finhacka löken. Fräs löken i smör i en gryta. Stek korven i smör i en stekpanna och blanda sedan ner med löken i grytan.
Rör i tomatpuré och grädde. Låt allt puttra ihop några minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite ketchup eller socker. Späd med vatten om du vill ha en lösare konsistens.
Servera korv stroganoff med ris. Toppa gärna med färsk persilja.
Asiatisk kyckling
INGREDIENSER
4 portioner
Tid: ca 25 min
600 g majskycklingbröstfilé
400ml kokosmjölk
600g wok classic
2 tsk röd curry
4 portioner basmatiris
Cashewnötter
GÖR SÅ HÄR
Tina och strimla kycklingen. Fräs i en stekpanna med hög kant. Koka riset enligt instruktionerna på förpackningen.
Blanda i wok grönsakerna och låt allt steka ihop några minuter.
Blanda i kokosmjölken och låt allt bli varmt. Krydda med salt, peppar och röd curry.
Servera den asiatiska kycklingen med ris eller nudlar. Toppa gärna med cashewnötter och färsk koriander.
Pulled pork-burgare
INGREDIENSER
4 portioner
Tid: ca 35 min
500 g pulled pork
4 st hamburgerbröd
100 g cornichongurka
Isbergssallad
BBQ-sås
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg köttet i en ugnssäker form och täck med folie. Tillaga i ugnen ca 30 minuter. Ta isär köttet med en gaffel och blanda med den medföljande BBQ-såsen.
Värm bröden i ugnen eller i en grillpanna.
Servera hamburgerbröden med pulled pork, isbergssallad och cornichongurka. Toppa gärna med BBQ-sås.
Vardagspizza
INGREDIENSER
4 portioner
Tid: ca 35 min
2 pkt pizzadegar
1 burk tomatsås
2 pkt bacon
3 rödlökar
300 g riven ost
GÖR SÅ HÄR
Ta fram pizzadegen från kylen ca 30 min före utbakning.
Sätt ugnen på 200°C. Dela baconet på hälften. Strimla rödlöken fint.
Klä en ugnsplåt med ugnspapper. Häng ut pizzadegen till valfri storlek och lägg på plåten. Bred ut tomatsåsen.
Fördela ut hälften av osten, bacon och rödlök på pizzan. Avsluta med resten av osten.
Ställ in i ugnen ca 15 minuter.
Servera gärna pizzan med en god pizzasallad.
Pasta med varmrökt lax
INGREDIENSER
4 portioner
Tid: ca 25 min
350 g pasta linguine
300 g varmrökt lax
200 g sparris
1 schalottenlök
2,5 dl vispgrädde
1 citron
GÖR SÅ HÄR
Sätt på vatten till pastan och koka enligt instruktionerna på förpackningen.
Dela sparrisen i 2 cm bitar. Strimla löken fint. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs löken någon minut utan att den blir bränd. Blanda ner sparrisen och rör runt.
Häll i grädde och riv ner citronskal. Låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
Häll ner den kokta pastan och bitar av lax. Rör runt.
Servera pastan med laxröran. Toppa gärna med finhackad gräslök.
Medelhavsinspirerad falukorv med ajvar
INGREDIENSER
4 portioner
Tid: ca 35 min
800 g falukorv
200 g fetaost
2 dl ajvar
1 squash
1 kg potatis
1 msk smör
Grönsallad
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175°C. Lägg korven i en ugnsfast form. Skär snitt i korven, men inte helt igenom. Skär 1/2 squash i tunna skivor. Blanda ajvar med 100g smulad fetaost. Fyll vartannat snitt med ajvar- och fetaoströran och vartannat med skivor av squash. Om det blir röra över, lägg det runt om korven. Toppa allt med resten av fetaosten. Gratinera i ugnen ca 20 minuter.
Skala potatisen (går även bra att ha kvar skalet), dela i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk. ca 15 minuter. Häll av vattnet. Krossa potatisen lätt med en potatisstöt, blanda i en matsked smör och smaka av med salt och peppar. Vill du är det även gott med finhackad persilja i stompet.
Skär resten av squashen i små bitar. Blanda med grönsallad. Ringla över olja, vinäger och smaka av med salt och peppar.
Servera falukorven med ajvar, potatisstomp och grönsallad.
Pasta med vegofärssås
INGREDIENSER
4 portioner
Tid: ca 20 min
600 g vegofärs
300 g pastasås
500 g tagliatelle
GÖR SÅ HÄR
Stek vegofärsen i smör i en stekpanna med hög kant.
Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.
Blanda ner pastasåsen med färsen. Låt allt puttra ihop 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera pastan med vegofärssåsen. Toppa gärna med färsk basilika.
Grillad fläskytterfilé med potatisgratäng
INGREDIENSER
4 portioner
Tid: ca 30 min
600 g fläskytterfilé
600 g potatisgratäng
1 burk bearnaisesås
1 röd paprika
1 zucchini
GÖR SÅ HÄR
Putsa fläskytterfilén. Grilla fläskytterfilén runtom tills den fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Packa in i folie. Lägg paketet på sidan av grillen. (I ugn 175°C, bryn först i stekpanna och laga sedan färdig i ugnen.) Fläskytterfilén är färdig när innertemperaturen är ca 70°C. Låt gärna vila ca 10 min.
Tillaga potatisgratängen enligt instruktionerna på förpackningen.
Dela paprikan i fyra delar. Skiva zucchinin i 1 cm tjocka skivor. Pensla allt med olja. Salta och peppra. Grilla några minuter på varje sida.
Servera fläskytterfilén med potatisgratäng, grönsaker och bearnaisesås. Toppa gärna med färsk timjan.